https://www.mobil.se/appar/apprips-mail-appen-spark
566980
Appar
Smart mail, osmarta notifieringar

Apptips: Mail-appen Spark

För den som saknar epostapparna Mailbox och Inbox kan Spark vara alternativet du letat efter.

Det är märkligt med epostappar. De tenderar att försvinna när de vunnit popularitet. Appen Mailbox introducerade smart mailsortering och svepgester, och köptes upp och lades ner av Dropbox. Googles Inbox var ett alternativ till Gmail-appen, men har nu också lagts ner.

Spark är en epostapp i samma anda. Tanken är att sortera din mail enligt principen viktigast först. Det görs genom att oläst mail hamnar före läst mail, och personligt adresserad mail före listmail, tydligt åtskilda. Jag gillar att det görs enligt en tydligt definierad princip och inte som i Googles app en svart låda enligt “vi vet vad som är bäst för dig”-principen.

Du kan åtgärda enskilda meddelanden med korta och långa höger- och vänstersvep som ger olika åtgärder, som du kan välja själv. De olika svepen är ordentligt färgkodade så att du ser att du inte gör ett kort svep i stället för långt av misstag.

Appen är dock inte utan problem. Dels fungerar den inte med min privata epostserver då den inte har någon av de godkända säkerhetsprotokollen i appen. Konfigurerar du ett Gmail-konto läggs det kontot till i mobilen och du måste gå in i inställningarna och ta bort synk för kontot om du inte vill ha dubbla notifieringar, både från Spark och Gmail, varje gång du får mail.

Just notifieringarna är dock det som stör mig mest. Varje gång jag får mail dyker ett fönster upp på skärmen och lägger sig över det jag håller på med, oavsett om jag läser en artikel på webben eller tittar på Netflix. Det blir snabbt tröttsamt, och ingen av notifieringsinställningarna utom att helt enkelt stänga av dem helt verkar råda bot på problemet.

Ämnen