Bättre webbläsare

Apptest: Opera Mini Beta för Windows Phone

Snart får vi äntligen en bättre webbläsare i Windows Phone. Opera Mini erbjuder mer än bara lägre datakostnader.

Publicerad:

24 sep 2014 - 06:31

Uppdaterad:

24 sep 2014 - 08:11

Standardapparna har länge varit lite av en svaghet i Windows Phone. Appar som kalender och webbläsare har inte riktigt hållit måttet, samtidigt som Microsoft inte varit så sugna på att släppa in alternativ.

Med Windows Phone 8.1 fick bägge dessa ett rejält lyft, men webbläsaren lämnar fortfarande en del övrigt att önska. Särskilt om man är inne på textbaserade webbsidor såsom diskussionsforum är det svårt att få till läsbar storlek på texten.

Det finns faktiskt gott om alternativa webbläsare till Windows Phone i appbutiken, men Microsoft har med motiveringen att behålla kontrollen över användarupplevelsen krävt att dessa måste använda samma renderingsmotor som den inbyggda appen. Detta betyder att dessa appar i praktiken mera har haft karaktären av grafiska skal till Internet Explorer än av självständiga webbläsare.

Norska Opera har en lång tradition av att göra webbläsare till diverse system med egna lösningar i botten, och Opera Mini har blivit en framgång på många mobilplattformar. Huvudtanken bakom Opera Mini är att spara datatrafik. Hemsidor hämtas inte direkt från servern, utan går i stället via en server hos Opera där innehållet bearbetas för att minska sidans storlek. Bilders upplösning reduceras och onödig skräpkod tas bort, text komprimeras vid överföring med mera.

Att göra detta utan att utseendet på webbsidan förstörs måste vara något av en utmaning, men Opera har å andra sidan hållit på med detta i många år, och resultatet är riktigt lyckat. I praktisk användning tar det lite längre tid att få svar när du går till en webbsida, men å andra sidan laddas den ner snabbare så det går ofta på ett ut. Och du gör av med betydligt mindre data när du surfar.

Här ska sägas att det rör sig om en tidig beta av Opera Mini till Windows Phone. När den funkar funkar den bra, men ibland startar den inte alls, och ibland händer ingenting när man klickar på länkar. Det är alltså mer ett framtidslöfte än en färdig produkt.

Och som löfte har Opera Mini mer att erbjuda än bara en datapott som räcker längre. Jag kan inte avgöra om Opera använder Microsofts renderingsmotor för webbsidor eller om Microsoft börjat lätta på kraven. Men även om det skulle vara Internet Explorer i botten kan ju Opera kringgå hur den visar webbsidor genom att förbearbeta sidorna på sina servrar. Slutresultatet är i alla fall ett antal förbättringar för hur webbsidor visas som gör det betydligt njutbarare att läsa text på webben.

Du kan dels välja vilken zoomningsgrad en webbsida ska ha när du dubbeltrycker på den för att zooma in så att texten får lagom storlek, dels kan du välja att texten radbryts, vilket innebär att den i inzoomat läge inte tar upp mer än skärmens bredd. På så sätt behöver du inte skrolla i sidled för att följa en textrad. På mobilanpassade webbsidor är detta sällan ett problem, men just diskussionsforum är annars hopplösa att läsa med Internet Explorer.

Nu väntar vi bara på att få en mer stabil version av webbläsaren Opera Mini.

OperaminiFöreEfter.jpg

Internet Explorer jämfört med Opera Mini på Windows Phone

.

.

 

.