Malariaspot

Apptips: Hitta malaria på bussen

Ett enkelt spel är samtidigt en värdefull hjälp i kampen mot malaria.

Publicerad Uppdaterad

Malaria är en familj parasiter som kommer in i blodet via myggbett och orsakar miljontals dödsfall varje år. Att diagnostisera malaria är tidskrävande och ofta hinner inte läkarna med jobbet. Det är här Malariaspot kommer in.

En kort vägledning ger dig en mikroskopvy av ett blodprov och hjälper dig se skillnad mellan malariaparasiter och de vita blodkroppar som behövs för att bekämpa dem. Sedan får du själv prova att pricka alla kända parasiter i ett blodprov på 60 sekunder. Därefter varvas kända blodprov med okända där det inte finns något facit på vilka fläckar i provet som är parasiter, och det är det som är forskningshjälpen.

Enligt Spotlab som ligger bakom Malariaspot tar det uppemot 30 minuter att räkna mängden malariaparasiter i ett blodprov för en läkare, och det finns för få läkare i malariaområden för att göra jobbet. Företaget uppger att man kan få ett minst lika tillförlitligt resultat med denna crowdsourcade amatörmetod. Man kombinerar ihop resultatet från flera spelare som tittat på samma blodprov och applicerar artificiell intelligens för ytterligare analys.

I ryggen har Spotlab även Amazon, vars Cloud Credits for research låter forskare ta del av deras molntjänst Amazon Web Services gratis om syftet bedöms gott nog.

Det handlar alltså inte om att bedöma om det finns parasiter i provet, utan att räkna dem. Varför behöver man veta antalet? Det framgår inte av appen, och det är ett exempel på hur man vill delta ännu mer i processen än vad Malariaspot låter dig göra.

Själva spelmomentet är egentligen rätt trivialt. Du spelar på tid och mot high-score, på de blodprov där parasiterna är kända, och den biten tillför alltså inget till den egentliga diagnostiseringen. Här skulle man nästan vilja kunna stänga av spelbiten helt och fokusera på att identifiera okända malariaparasiter på tunnelbanan. Å andra sidan kan man se att spelbiten definitivt fyller en funktion i att träna upp förmågan att se skillnad på parasiterna, blodkropparna, och vad det nu mer är för guck som simmar runt i blodet men är ingetdera.

Spelet sägs vara populärt i Tanzania, vilket är skäl nog att hålla det enkelt för att inte kräva för mycket av hårdvaran. Därför finns också en sektion i appen (egentligen en länk till en webbsida) om malaria i Tanzania och hur man skyddar sig. Jag skulle som sagt vilja lära mig ännu mer.

Spotlab har en hel serie appar som ska underlätta för sjukvården. För en del, som det bubble pop-liknande spelet med malariatema, är det inte glasklart vilken funktion det tillför till behandling eller forskning. Men när det gäller att räkna parasiter i blodprov är i alla fall uppgiften klar, tydlig och vällovlig. Det finns definitivt sämre saker man kan ägna sig åt om man har tio minuter att slå ihjäl på en fullsatt buss.