Hastighetsmätning

Apptips: Meteor

Med appen Meteor försöker OpenSignal hitta nya infallsvinklar på det där med hastighetsmätning.

Publicerad:

11 apr 2017 - 08:46

Uppdaterad:

11 apr 2017 - 08:46

Att få veta vilken datahastighet du har i mobilnätet eller på ditt wlan på olika platser har rätt högt allmänintresse, och många känner sig kallade att ge dig den informationen. Här i Sverige är det förmodligen Bredbandskollen som är den mest populära tjänsten, men det finns gott om alternativ. Ett alternativ med mer internationell prägel är OpenSignal.

Den här typen av tjänster brukar se ungefär likadana ut oavsett vilken du väljer. Du får veta hur snabb din datahastighet är vid uppladdning och nedladdning, och vilken responstid du har i nätet. Det tjänsteleverantören begär i gengäld är tillgång till den information du samlat in, eftersom den kan användas till att bygga en täcknings- och datahastighetskarta som är av värde för dem.

Att tjänsterna är så lika är förstås lite av ett problem för leverantörerna som vill hitta en anledning att du ska välja just deras app. OpenSignals nya app Meteor är ett försök att knäcka den nöten.

Meteor verkar vara tänkt att vända sig till de som inte är fullt så tekniskt lagda, vilket är rimligt då prestandanördarna säkert redan använder någon mättjänst. Därför har man diverse inbjudande detaljer som en stiliserad meteor som mäter hastigheten och en chattbubbla med ett vänligt monster som förklarar vad det är som pågår.

Om man ser förbi utanverket är den främsta funktionen Meteor erbjuder utöver basdata att du kan välja upp till sex appar, till exempel Facebook, Youtube och epost, och får veta hur bra du kan förvänta dig att tjänsten fungerar med din nuvarande datahastighet och responstid. Har du krattig lina kanske du får veta att epost kommer att fungera utmärkt men kanske inte Youtube.

Det är ju ärligt talat rätt basal kunskap som de flesta mobilanvändare vid det här laget förmodligen har rätt bra känsla för. Man saknar mer detaljerad information om tjänsternas krav utöver Good, Awesome med mera. Men det här var ju som sagt inte en app för tekniknördarna.

Trots en vällovlig tanke känns det inte som OpenSignal har hittat något nytt att tillföra tjänsten. Men det betyder inte att appen är dålig, alla har vi behov av att mäta nätet då och då, och att göra det i sällskap med ett trevligt monster och en meteor kan inte skada.

.

.

 

.