Utmärkt avkoppling

Apptips: Mini Metro

Meditation som även erbjuder en spännande utmaning. Ja, efterlängtade spelet Mini Metro är ett utmärkt tidsfördriv.

Publicerad:

26 okt 2016 - 12:43

Uppdaterad:

26 okt 2016 - 12:43

Spelet Mini Metro har funnits för datorer i flera år och jag råkar ha en del bakgrundskunskap eftersom jag agerat testare under betatestet men även innan dess. Spelet släpptes i betaverison för dator 2014 och i slutet av oktober i år släpptes det slutligen för både Ios och Android, mobiler så väl som surfplattor. Hela tiden har jag uppskattat spelets enkelhet, den tydliga spelidén och samtidigt frågat mig varför dom inte gör spelet för mobiler och surfplattor istället, för det känns som det skulle funkat perfekt.

De flesta av oss känner igen den rena, förenklade estetik som kännetecknar tunnelbanekartor och det bygger hela spelet och spelidén på. Utmaningen är helt enkelt att bygga ut ett tunnelbanenät från inledande ynka två stationer och en ensam linje till fler linjer, fler tåg, fler vagnar, tunnlar och knutpunkter i takt med att antalet resenärer ökar och trycket på trafiknätet ökar.

Gränssnittet är minst lika avskalat som en enkel tunnelbanekarta och det är en av styrkorna med spelet. Enkla animationer i början lär dig hur du drar din tunnelbanelinje mellan de två inledande stationerna och genast börjar kön av resenärer växa.

Från att bara ha visat de två stationerna som inledningsvis behövdes zoomas sedan kartan sakta ut och visar en flod, fler stationer ploppar fram och i takt med att stationer och passagerartryck ökar dyker fler verktyg för att möta utmaningarna upp. I praktiken känns de här verktygen så självförklarande att det egentligen inte behövs någon meny, inställningar eller verktygsfält i traditionell mening. Det känns som att allt bara funkar.

Stadslayouterna, den målarduk som du ritar din tunnelbanekarta på, är väldigt avskalad och visar bara vattendrag. Vi börjar med London, Paris eller New York och sedan, i takt med att du samlar poäng på de inledande städerna kan du låsa upp fler städer. Spelet håller på så länge du orkar tillgodose passagerarnas behov av transport och varje vecka får du ny utrustning i form av tunnlar, linjer, tåg och vagnar.

Det finns olika svårighetsgrader och du kan till exempel välja bort möjligheten att dra om en linje när den väl dragits första gången. Det innebär en utmaning eftersom du aldrig vet var nästa station poppar upp och det gör det svårt att planera en perfekt linjesträckning direkt från start. Men utmaningar är ju å andra sidan till för att övervinnas och Mini Metro erbjuder många roliga utmaningar. 

.

.

 

.