https://www.mobil.se/appar/apptips-spacecraft-ar
565078
Skalenlig marsbil

Apptips: Spacecraft AR

Nasas Augmented-Reality-app ger en bättre känsla för Nasas rymdfordon.

Google har liksom Apple numera en systemfunktion för Augmented Reality, kallad ARCore. Funktionen gör det möjligt för appar att bedöma avstånd och vinkel till fasta ytor samt ljusets infallsriktning. Än så länge stöds få mobiler, däribland Galaxy S8 och inom kort S9.

Tillsammans med Google har Nasa tagit fram en app som utnyttjar Augmented reality för att ge en bättre känsla för storleken på deras rymdfordon. Googles ARCore laddas ner och installeras samtidigt som du installerar appen.

Väl inne i appen kan du välja mellan jorden, mars eller andra planeter. Än så länge är utbudet en smula begränsat med ett fem rymdfarkoster och ett teleskop, men fler tillkommer. Bland annat finns marsbilen Curiosity som fäller ut och in sin robotarm, men jag hade gärna även sett den äldre marsbilen Opportunity.

När du valt ett fordon skannar telefonens kamera av den platta golvytan varpå du kan placera ut objektet du vill studera. Du kan välja att få det i naturlig storlek, vilket ger en känsla för hur stora dessa farkoster är men i övrigt är svårt att göra inomhus. Annars kan du välja själv storleken och sedan gå runt och studera detaljer i konstruktioner, som att böja dig ner för att se fjädringen i hjulen på Curiosity. Just rymdbilen är den som känns mest meningsfull i AR, en rymdsond som Voyager som flyter fritt i rummet behöver ju strängt taget ingen golvyta att projiceras mot.

Det är inte precis en viktig app, eller ens en app man återkommer till igen och igen, men för rymdintresserade barn och vuxna utgör det ändå en levande visualisering som kan vara svår att få på annat sätt.

 • Spacecraft AR

  Operativsystem:
  Android
  Version (Android):
  1.0
  Utvecklare:
  Jet Propulsion Laboratory
  Pris (Android):
  Gratis
  Betyg
  6/10