https://www.mobil.se/appar/apptips-tar-kontroll-ver-mobildatan-i-din-android
564442
Datally

Apptips: Tar kontroll över mobildatan i din Android

Om varje megabyte mobildata är värdefull är Datally rätt verktyg för dig.

Datally är, liksom appen Files Go som vi testade härom dagen, en del av Googles Android Oreo Go-projekt för att göra ett mer lättviktigt system som inte kräver så mycket av hårdvaran eller nätet. I det här fallet hjälper appen dig att spara på mobildatatrafik. Ett nog så viktigt problem i utvecklingsländer, för oss kanske det är mest relevant om du har väldigt liten datapott eller ska resa utomlands men vill ha mobildata aktivt.

Appen gör egentligen ingenting du inte redan kan göra i Androids systeminställningar, men den gör det mer överskådligt och lättåtkomligt.

Spärrar och bevakar

För det första kan du direkt i appen slå av data över mobilnätet (data över wifi är fortfarande fritt fram) för alla appar som ligger i bakgrunden, eller så kan du app för app välja vilka som ska ha tillgång till mobildata.

För det andra får du när du använder en app upp en liten boll, som möjligen är lite i vägen men går att flytta på, som kontinuerligt visar hur mycket mobildata du gör av med. Det är riktigt intressant att se hur megabyten tickar iväg när man skrollar i sitt Facebookflöde, och av detta får man en bra känsla för vilka appar som är datatörstiga och vilka som lika gott kan få ha aktiv dataförbindelse i bakgrunden.

Det här har du även översikt över i själva appen där du kan se topplistan över appar som använt mobildata. Genomgående har du knappar för att lätt slå av eller på mobildata, även i den app du vill ha koll på.

Som ytterligare hjälp har appen också en lista på offentliga wifi-nät i din närhet. Den listan känns dock varken särskilt fullständig eller rättvisande.

Datally är en app som kanske inte är lika självklart nödvändig i vår del av världen som i andra, men har du behovet är det ett snyggt och lättanvänt verktyg.

Ämnen

 • Apptips: Datally

  Operativsystem:
  Android
  Version (Android):
  1.0.1
  Utvecklare:
  Google
  Pris (Android):
  Gratis
  Betyg
  7/10