https://www.mobil.se/appar/dungeons-of-chaos-ambiti-st-retrorollspel
558788
Tillbaka till 80-talet

Dungeons of Chaos: Ambitiöst retrorollspel

Dungeons of Chaos är ett entusiastprojekt som syftar till att återskapa känslan av rollspelen från 80- och 90-talen.

Längtar du tillbaka till tiden då rollspel stavades Ultima eller Forgotten Realms kan Dungeons of Chaos, skrivet av en entusiast vara en nostalgikick. I en klassisk fantasymiljö börjar du från noll med att utforska en ö där du deltar i skyddet av en grupp flyktingar som sökt skydd efter att kungariket anfallits av demoner.

Storyn har ett episkt anslag, och världen att utforska är stor, om än rätt glesbefolkad. Det innebär å ena sidan att du inte måste stanna upp för att slåss med monster stup i kvarten, men å andra sidan att du har rätt få karaktärer att interagera med. Ett plus för att strid i stor utsträckning kan automatiseras genom att du ger dina karaktärer instruktioner att utföra i förväg.

Att förbättra karaktärerna är extremt detaljerat och innan du fått kläm på hur informationen är organiserad kan det vara svårt att över huvud taget få grepp om vad till exempel en viss trollformel gör. På wordpress-bloggen Dungeons of Chaos har designern en blogg där du både kan få hjälp att ta till dig spelet och få förhandglimtar av kapitel två i vad som alltså är tänkt att bli en serie.

Grafiken är 8-bitarsretro, men det har ju blivit i det närmaste kutym för mobilspel så det är ingenting att anmärka på. Att det är ett amatörproducerat spel märks däremot på användargränssnittet, som kunde varit betydligt bättre, även om det inte på något vis gör spelet ospelbart.

Ett sånt här projekt måste man ju bara beundra, även om det är långt ifrån njutbart för alla sorters spelare. Bara det att spelet har en story och ett mål, i stället för att bara försöka hålla dig kvar och få dig att bränna pengar, börjar kännas som en frisk fläkt. Gillar du att detaljpilla i stats och fördjupa dig i skillnader mellan effekten av eld- och ismagi och får en varm känsla av att tänka på 80-talens rollspel är dock Dungeons of Chaos absolut värd en titt.

Relaterade artiklar

 • Dungeons of Chaos

  Operativsystem:
  Ios
  Version (Ios):
  1.2.6
  Utvecklare:
  Volker Elzner
  Pris (Ios):
  17 kr (gratis prova på-version)
  Betyg
  7/10