Dropbox Paper

Så fungerar Dropbox nya app Paper

Dropbox har släppt appen Paper som ska hjälpa dig jobba gemensamt med dokument.

Publicerad:

31 jan 2017 - 12:42

Uppdaterad:

31 jan 2017 - 14:07

Dropbox har framförallt varit en tjänst för filbackup men mött stark konkurrens från Google Dokument. Svaret på detta är Dropbox Paper som från och med idag inte bara finns som webbtjänst utan även som app för både Android och Ios.

I mobilen finns de flesta funktioner som finns i webbversionen. Jag kan till exempel dela dokumentet till kontakter så att de kan redigera, jag kan formatera texten och alla som har behörighet kan kommentera dokumentet för att tillsammans komma fram till hur det kan bli bättre.

Inte bara text
Utöver text kan du i såväl webb- som appversion hantera indrag i texten, göra den till fetstil, lägga in bilder och länkar. Jag märker även att uppdateringar jag gör i appversionen syns direkt eller med någon sekunds fördröjning även i webbversionen och vice versa. Du kan organisera dina dokument i mappar för att de ska vara enkla för dig och andra att hitta och alla dokument är sökbara. Har du aktiverat appaviseringar i din telefon kan du också få meddelande när dina kollegor har skrivit en kommentar på ett dokument eller bjuder in dig att redigera eller ta del av något. 

Obegränsat utrymme
Dokument du sparar i Dropbox Paper räknas inte in i det utrymme du har i Dropbox utan det går alltså att ha obegränsat antal dokument där, precis som hos konkurrenten Google Dokument. Jämfört med just Google Dokument så är Dropbox Paper än så länge begränsat till ordbehandling och en hel del funktioner som finns i Google Dokument saknas i Dropbox Paper. Dropbox Paper saknar alltså möjligheten at skapa interaktiva formulär, kalkylblad och presentationer, vilket gör Google Dokuments betydligt mera funktionsfyllt än så länge. Dessutom har så klart Google en fördel genom att redan nu ha ett stort antal befintliga användare som använder tjänsten och som därför är lätta att redan nu dela dokument med. Däremot så kan du genom att ansluta ditt dropbox Paper-konto till Google låta tjänsten ta del av din kalender där och skapa mötesanteckningar kopplade till dina möten.

Nya appar igen
Dropbox har tidigare haft separata appar för att lansera nya funktioner. Vi har sett både fotoappen Carousel och e-postappen Mailbox som Dropbox köpte, men båda de stängdes ner. Med Dropbox Paper-appen gör alltså Dropbox ett nytt försök att utöka de funktioner man erbjuder utöver sin grundläggande molnlagringstjänst. Resultatet är lovande men inget som idag utgör något större hot mot marknadsdominanten Google Dokument.

.

.

 

.