Samsung Galaxy S8 och S8 Plus

Så programmerar du om Bixby-knappen

Tillhör du dem som bara stör dig på Samsungs digitala assistent och önskade att knappen gick att använda till något bättre finns hjälp att få.

Publicerad:

4 aug 2017 - 13:51

Uppdaterad:

1 mar 2018 - 10:41

Samsungs digitala assistent Bixby är kontroversiell. Inte nog med att den i stora drag bara gör det Google Assistant gör fast sämre, funktionaliteten begränsas dessutom av att språkstödet är extremt begränsat. Likväl har Samsung satt in en särskild knapp för tjänsten på Galaxy S8 och S8 Plus. Somliga svär över att de kommer åt den knappen av misstag, andra besväras inte av den, men jag tror inte att jag hört någon vara genuint glad över att telefonen har en Bixbyknapp.

Mer användbart

Rätt omgående började det därför dyka upp appar som programmerade om Bixbyknappen till att göra något annat, mer användbart. Rätt omgående började också Samsung skicka ut systemuppdateringar som ska hindra dessa appar från att göra sitt jobb. I dag kan man hitta ett dussintal appar för att programmera om Bixbyknappen på Google Play Store, och långtifrån alla fungerar, men somliga gör jobbet, och gör jobbet bra, åtminstone när detta skrivs den 4 augusti. Vi har provat oss igenom dem för att du ska slippa.

Stryper Bixby helt

Samsung har effektivt lyckats täppa till möjligheten att programmera om själva knappen, så de appar som fungerar i dag gör det i stället genom att detektera när Bixby startar och då omedelbart starta någon annan app. Det innebär dels att det blir omöjligt att köra Bixby över huvud taget när funktionen är på, för oavsett hur du startar Bixby kommer du i stället till den funktion du valt att köra. Dessutom kommer du därför se Bixby fladdra förbi en bråkdel av en sekund innan den funktion du valt startar.

Användarbetygen i Google Play Store ljuger inte, bäst av apparna är bxActions, som finns i en gratisversion som löser uppgiften i stort, samt en betalversion för 17 kronor som tillför ytterligare funktionalitet och på det hela taget är värd pengarna. Appen är proffsig och känns inte alls som någons hemmabygge. För att få Bixbyövertagandet att fungera måste ett par systeminställningar aktiveras, och appen hjälper dig igenom det.

Kan det mesta

Väl aktiverad kan du konfigurera om Bixbyknappen till att göra nästan vad som helst, och inte nödvändigtvis samma sak när skärmen är aktiv eller släckt. En sak som imponerar är att du kan konfigurera knappen som en riktig kameraknapp, det vill säga du kan väcka kameran från låst läge utan att behöva låsa upp skärmen (vilket de flesta andra funktioner kräver) men utan att annat än kamerafunktionen är upplåst. Du kan till och med använda den som avtryckare när du väl är inne i kameraappen.

Bara korttryck

Att aktiveringen inte går snabbt som blixten får man finna sig i, men jag tycker ändå det går över förväntan snabbt. Man får inte trycka för länge på Bixbyknappen, det här är inte en begränsning av appen utan av Samsungs system, som tydligen lagt in framtida stöd för långtryck och dubbeltryck på knappen som inte är aktiverade ännu. Appen har experimentella funktioner för att aktivera även dessa trycksätt.

Om appen har någon svaghet så är det att den ibland är lite väl teknisk och fylld av val som inte alltid förklaras ordentligt. Du kan till exempel välja mellan tre olika vagt förklarade aktiveringssätt för funktionen, Comfort Mode, Performance Mode och Hybrid Mode.

Färre val

Om detta låter jobbigt, eller om du helt enkelt är en person som inte tycker om att bli tillsagd vad du ska göra rekommenderar vi Bixby Button Remapper (Av Phascinate, inte appen med samma namn från en annan utvecklare) eller BixRemap. Bägge är gratis och reklamfria, och är inte lika rika på funktioner som bxActions, men gör grundjobbet bra och är enkla och rena i användargränssnittet. Av övriga appar vi testade fungerade ett par till men vi upplevde dem av olika skäl som sämre än dessa tre.

Bixbyknappen är ett rörligt mål, men apputvecklarna är aktiva och förhoppningsvis kommer apparna att fortsätta att fungera även med nya uppdateringar av Samsungs system.

.

.

 

.