Annons
5 varningstecken på att en mobilapp är falsk
Mobilappar har blivit väldigt integrerade i nästan allas vardagsliv. Vi använder dem för att underlätta vår vardag, hålla koll på kost och träning, ha enkel åtkomst till underhållning och mycket mer. Men bland alla användbara och praktiska appar döljer sig en stor mängd falska appar, skapade av cyberbrottslingar för att skada dig och din smartphone eller surfplatta.
Det är viktigt att kunna identifiera dessa falska appar för att skydda dina enheter och minimera risken att obehöriga får tillgång till din personliga information. I den här artikeln hjälper vi dig att se tecken på att en app är falsk samt ger dig tips på hur du kan skydda dig från dem.
Så här ser du om en app är falsk
Innan du laddar ner en app bör du vara uppmärksam på varningstecknena som de flesta falska appar brukar ha. Om du vet vad du ska titta efter kan du undvika att ladda ner skadliga appar på din smartphone eller surfplatta. Här nedan ser du 5 vanliga varningstecken som kan visa dig om en app är falsk:
1. Dåliga eller AI-genererade recensioner
Dåliga eller AI-genererade recensioner kan vara ett väldigt tydligt tecken på att en mobilapp är falsk eller gjord för att skada din enhet. Läs igenom recensionerna i App Store eller Play Store.
Om du märker att majoriteten av recensionerna är positiva, men att de alla verkar vara skrivna likadant, använder sig av samma emojis eller är nästan helt från användare med märkliga användarnamn har dessa recensioner med stor sannolikhet skapats av bots eller AI för att ge dig intrycket av att appen är populär och trovärdig.
2. Utvecklaren bakom appen är ny eller har ett dåligt rykte
En annan sak du kan göra för att kontrollera om en app är falsk är att läsa om utvecklaren som skapat appen. Om utvecklaren är ny på marknaden eller har ett dåligt rykte kan det vara tecken på att deras tidigare appar har haft säkerhetsproblem eller att utvecklaren inte finns på riktigt utan bara är ett skalbolag som används för att dela skadliga appar.
Många gånger kommer falska appar från just utvecklare som har sysslat med skadliga och kriminella aktiviteter ett tag och därför stängs de ner av app-butikerna och måste registrera nya företag för att kunna erbjuda nya, skadliga falska appar. Du kan alltid göra en sökning på utvecklarens namn på internet för att se vad andra användare har att säga om dem. Men var återigen uppmärksam på falska recensioner i den stil som vi redan nämnt i denna artikel.
3. Appen vill ha tillgång till funktioner som den inte behöver använda
När du startar en app för första gången och märker att den begär åtkomst till funktioner eller data som inte är relevanta för dess angivna syfte är det ett tydligt varningstecken på att appen kan vara falsk eller opålitlig. Ett exempel är om en enkel väderapp ber om tillgång till dina kontakter eller din kamera. Detta är inte saker som en väderapp behöver ha tillgång till för att visa dig om det ska regna imorgon.
Det är alltid bra att vara uppmärksam på vilka behörigheter en app begär när du installerar den. Falska appar brukar nästan alltid begära överdrivet många behörigheter för att få tillgång till så många av din smartphones funktioner som möjligt. Dessa kan sedan användas av kriminella för att samla in personlig information, ändra IP-adress för att ge hackare tillgång till din enhet eller utföra andra skadliga aktiviteter.
4. Misstänksam app-ikon som liknar en annan app
Ett annat vanligt varningstecken går att se i själva app-butiken eller på din smartphones hemskärm. Falska appar använder sig ibland av ikoner som efterliknar populära och pålitliga appar för att lura dig att tro att deras falska app är den verkliga appen. Detta kan inkludera till exempel att ikonen har liknande färger, former eller designelement för att förvirra och vilseleda dig.
Var uppmärksam på små detaljer i appikoner innan du laddar ner en app. Om ikonen ser ut som, men har små skillnader jämfört med populära appar, kan detta vara ett tecken på att appen är falsk.
5. Ovanliga ordval eller bristande grammatik i appens beskrivning
Alla appar i app-butiker har en beskrivning som brukar innehålla allt från marknadsföringsspråk och instruktioner till en förklaring av appens funktioner. Om beskrivningen innehåller märkliga ordval eller bristande grammatik kan detta vara ännu ett tecken på att appen är falsk. Väletablerade apputvecklare brukar lägga stor vikt på att se till att deras beskrivningar är korrekta och välskrivna eftersom detta är ett sätt att ge ett professionellt intryck och locka användare.
Kontrollera appens beskrivning i app-butiken och var uppmärksam på eventuella stavfel eller konstiga fraser som inte låter naturliga. Du kan även se väldigt enkla grammatiska fel eller felaktiga ordval som en person som pratar svenska (eller engelska) inte hade skrivit i en appbeskrivning. Om beskrivningen är dåligt formulerad eller svår att förstå kan det vara ett tecken på antingen en falsk app eller helt enkelt en utvecklare som snålat med tillgångarna för sin app, vilket kan betyda att appen kanske inte är skadlig men förmodligen är av dålig kvalitet.
Olika typer av falska appar
Falska appar finns i många former och utnyttjar olika metoder för att lura dig och skada dina enheter. En vanlig typ av falsk app är appar som är kopior av andra populära appar. I dessa fall försöker man efterlikna den verkliga appen för att lura dig att ladda ner den falska versionen som i de flesta fall innehåller skadlig kod som används för att stjäla din personliga information.
En annan typ är appar som erbjuder tjänster som inte existerar eller som lovar att lösa ett specifikt problem, men som i själva verket används för att lura dig att betala för något som du aldrig får tillgång till. Dessa appar kan användas för att stjäla både pengar och betaluppgifter.
Eftersom falska appar kan se ut hur som helst är det viktigt att vara medveten om de olika metoderna som används för att lura och skada användare. Genom att vara försiktig och noggrant granska appar innan du laddar ner dem kan du minska risken för att bli offer för cyberkriminellas försök att komma åt dina uppgifter.
Skydda dig från falska appar - Ändra IP adress med VPN och använda antivirusprogram
För att skydda dig själv mot riskerna med falska appar kan du använda dig av flera metoder. För det första är det viktigt att du endast laddar ner appar från officiella appbutiker som Google Play Store eller Apple App Store. Dessa plattformar har strikta säkerhetskontroller för appar som listas.
Du bör också vara försiktig med att klicka på länkar i suspekta e-postmeddelanden eller SMS som kan leda till nedladdning av falska appar. En högkvalitativ VPN-tjänst kan varna dig om du klickar på misstänkta länkar som leder till dessa webbplatser. Med ett VPN kan du även ändra IP-adress och motverka andra sorters cyberhot.
Det är även bra att läsa igenom recensioner och app-beskrivningar för att få en uppfattning om appens trovärdighet. När du väl laddat ner en app är det du som bestämmer vilka behörigheter appen får tillgång till. Om appen kräver onödiga åtkomstnivåer som inte är relevanta för dess syfte kan det vara ett tecken på att appen kan användas för att komma åt personlig information. Med lite sunt förnuft och ett par minuters läsning kan du undvika att ladda ner de flesta falska appar som cirkulerar på nätet idag.