https://www.mobil.se/business/apple-skippar-foxconn-f-r-sin-budgetlur
523659
Går till konkurrerande fabrik

"Apple skippar Foxconn för sin budgetlur"

Apple kommer inte att tillverka sin ryktesomspunna budget-Iphone i Foxconns fabriker - istället ska man låta storkonkurrenterna Pegatron bygga luren. Det uppger The Wall Street Journal.

Apple och taiwanesiska Foxconn Technology Group har ett långt och framgångsrikt samarbete, trots de tragedier som har inträffat i tillverkarens fabriker i Kina. 

För några dagar sedan skrev mobil.se att Foxconn har ingått ett samarbete med Mozilla, samt att företaget överväger att börja tillverka tillbehör under eget namn. Orsken till detta ska vara att man vill bli mindre beroende av Apples försäljning.

Nu verkar det som att Apple också ser sig om efter nya samarbetspartners. Under det senate året har det cirkulerat en mängd rykten om att Apple ska släppa en ny, billigare Iphone-modell.

Foxconn vill ha större kontroll

Enligt uppgifter publicerade av The Wall Street Journal ska uppdraget att tillverka den nya budget-luren inte ha gått till Foxconn utan till konkurrerande fabriken Pegatron. Företaget - som är döpt efter den flygande hästen Pegagus - har tidigare konstruerat Iphone-enheter i en liten skala. Under det senaste året har fabriken tillverkat Ipad Mini-enheter åt Apple.

Foxconn, som framställt stora mängder Iphone- och Ipad-enheter, har under den senaste tiden börjat ta allt större kontroll över tillverkningsprocessen i fabrikerna. Detta uppskattas inte av Apple, uppger The Wall Street Journal. Bland annat uppges Foxconn ha bytt komponentleverantörer utan att ha meddelat detta till Apple.

Foxconn drabbades också av ett tidigt produktionsfel i sina fabriker när man tillverkade Iphone 5, vilket ledde till att man levererade ett ton telefoner med repade metalramar.

Ska öka personalstyrkan med 40 procent

Enligt uppgiter ska Pegatron ha gett Apple ett mycket bättre pris än Foxconn när det gäller produktionskostnaderna för deras budget-Iphone. Pegatron gick nyligen ut med att man ska öka sin personalstyrka med 40 procent under den senare hälften av året, vilket antyder att man kommer att tillverka en ny produkt åt Apple vid den tiden.