Mobile World Congress

Mcafee: Android - en giftig cocktail av säkerhetsrisker

Säkerhetsföretagen som länge fokuserat på pc-marknaden jobbar nu allt mer mot mobilbranschen. Det märktes tydligt på Mobile World Congress där alla de stora säkerhetsföretagen fanns representerade. Mobil Business träffade Jan Volzke, mobil produktchef på Mcafee.

Publicerad Uppdaterad

- Vi har inte sett några riktigt allvarliga incidenter i mobilvärlden ännu. Det beror på att avkastningen för hackers och informationstjuvar fortfarande är större på pc-sidan,  berättar Jan Volzkle. 

Men med tanke på att informationen som vi lagrar i våra telefoner och i molnet via mobilen just nu växer extremt fort så är det rimligt att tro att cyberskurkar kommer att rikta in sig allt mer mot mobilanvändare, menar Jan Volzke.

- Där det finns användare. Finns det förstås risker, säger Jan Volzke.

De främsta säkerhetsriskerna för mobilanvändare är till exempel appar som inte är vad de utger sig för att vara som till exempel är falska bankappar. Eller appar som samlar in personlig information i hemlighet. Den information som användare lagrar på sina mobiltelefoner är ofta av ännu mer känslig natur än på deras datorer eftersom mobilen ofta innehåller väldigt kraftfulla sensorer som loggar vardagen.

Och på den mobila webben finns i princip samma faror som hotar webbsurfare på datorsidan som till exempel "phishing" och andra bedrägerier.

- Du kan gör det precis lika bra med en telefon, säger Jan Volzke.

Jan Volzke menar att det ofta är ännu svårare att veta om man blir lurad när man surfar med mobilen än med datorn. Detta beror på att olika säkerhetsmarkörer som utvecklats för datorernas webbläsare, som till exempel den lilla lås-markören för SSL, ofta inte finns med när man surfar med mobilen.

Men den absolut största säkerhetsrisken är att man tappar eller förlorar sin telefon. För privatpersoner så är det både en ofta kännbar ekonomisk förlust och en risk att någon får tag på ens lösenord och personuppgifter. För företag är den största oron att viktig information förloras eller hamnar i fel händer.

- Det finns tekniska lösningar på allt detta, säger Jan Volzke.

Han menar att telefonerna borde på olika sätt kunna känna av om de tappas eller regelbundet kolla så att de har rätt ägare. Till exempel skulle en termometer i telefonen kunna reagera på plötsliga temperaturförändringar om telefonen tappas utomhus på vintern och då låsa telefonen eller ta bort känslig data. Eller så skulle en telefon som stängts av ändå kunna väckas automatiskt med jämna mellanrum och meddela vara den befinner sig.

McAfee håller just nu på att köpas upp av processorjätten Intel. Och det är något som Jan Volzke tror kommer att möjliggöra bättre säkerhetslösningar.

- Då kan vi få tillgång till tekniken som ligger under operativsystemet och få möjlighet att skapa bättre säkerhetsfunktioner än vad som är möjligt just nu när vi inte kommer åt mer än det operativsystemen tillåter.

McAfee har idag en säkerhetsapp till Android-telefoner för vanliga konsumenter och en mobil säkerhetslösning för företag.

Jan Volzke vill inte spekulera allt för mycket i vilka risker som vi kan vänta oss i framtiden. Han menar att det dels är väldigt svårt att sia om vad som ska komma och vill heller inte måla upp skräckscenarion. Men han medger att det finns områden som han och kollegorna tittar lite extra på.

- Android oroar oss. Det växer otroligt snabbt med begränsad översyn och är väldigt öppet. Det skapar en giftig cocktail av potentiella säkerhetsrisker.