Annons

Första intrycket:

Sony Ericsson Neo och Pro

Trots att en del skiljer dem åt är det två relativt lika telefoner som lanseras i Xperia Pro med tangentbord och Xperia Neo utan fysiskt tangentbord.

Publicerad Uppdaterad

I grunden känns de här två nya telefonerna som relativt rena Google verisoner och Sony Ericsson har till exempel tonat ner de flesta av sina extrafunktioner lagda ovanpå Android till widgets. Precis som man visade i Xperia Arc och säkert ett sätt att enklare hänga med kvickt när Google släpper uppdateringar till Android. Androidversionen på båda nya telefonerna Neo och Pro är 2.3 och de reagerar riktigt snabbt när man till exempel klickar runt i widgets för mediabibliotek, musik och timescape. Precis som i Xperia Arc kan man komma åt ganska mycket funktioner direkt i widgeten utan att behöva klicka sig djupare ner i menystrukturen.

Något av det mest intressanta är att både Neo och Pro har exakt samma kameramodul som i Xperia Arc. Det här fick vi se under demonstrationen på en svagt upplyst nattklubb där lanseringen ägde rum. Jämfört med flera andra mobiltelefoner levererade Neo i det fallet klart bättre mörkerbilder när man provfotade ut i mörkret på klubben.

Sony Ericsson Xperia Neo tog märkbart bättre bilder i mörkret på lanseringskvällens nattkulbb än andra mobiler.

När det gäller form så är den tidigare lanserade telefonen Xperia Arc något av en flaggskeppsmodell, men Neo och Pro behöver inte skämmas för sig. Jämfört med Arc är de ändå betydligt plastigare och känns lite billigare. När det gäller Neo så är det svårt att bortse från likheterna med Sony Ericsson Vivaz, men nu som sagt med den senaste versionen av Android istället och det är ett ordentligt lyft i jämförelse. Både Pro och Neo reagerar snabbt när man till exempel öppnar program och växlar mellan olika startskärmar. En gemensam funktion vi dragit nytta av är att man kan knipa ihop fingrarna på startskärmen för att få alla widgets man har på olika skärmar samlade, runt flytande i miniatyr på en skärm. Bra sätt att få överblick, särskilt när så mycket är samlat i just widgets.

Sony Ericsson Xperia Pro har åäö som egna knappar direkt på tangentbordet.

Jag ska återkomma till slut lite till formatet mer för det skiljer ju de här telefonerna åt. Den välvda baksidan på framförallt Xperia Pro nämnde Sony Ericsson personal på plats ska vara ett bra stöd när man skriver efter som man så att säga har motstånd att spjärna mot för båda handens fingrar. Det är inte jättepåtagligt för ergonomin, men ändå en fin detalj. Xperia Pro kommer att komma med åäö som egna knappar på tangentbordet och även om de flesta testlurar här i Barcelona saknade de svenska tecknen så fick vi titta på ett exemplar med de svenska tecknen. Så det kommer alltså definitivt, något som också Sony Ericsson bekräftade. Åäö på egna knappar är ju en viktig anledning till att det går snabbt att skriva med riktigt fysiskt tangentbord. I just Xperia Pro verkar också Sony Ericsson lyckats extra bra med dasmspelet tangentbord och applikationer. När du till exempel läser ett sms-meddelande och drar ut tangentbordet förstår applikationen automatiskt att du vill skriva och gör så att säga rätt menyval för dig utan att du behöver göra det. Det blir lite färre klick alltså.

Neo liknar till formatet Sony Ericsson Vivaz, men med Android som rä ett stort lyft.

De här två telefonerna är inte samma revolutionsliknande förnyelse som kvällens stora lansering Xperia Play, men mer en breddning av antalet tillgängliga produkter. Mycket av behållningen är den senaste versionen av Android och de små förbättringar som Sony Ericsson gjort ovanpå det. En viktig prioritet som Sony Ericsson visar här är också att man inte behöver välja bort mediafunktioner för att få en mobil som är bra på andra punkter, till exempel som här med tangentbordet i Pro. Samma kameramodul i såväl Arc som Neo och Pro är något av ett trendbrott.