Kul mojäng

Första intrycket av Galaxy Gear Fit

Så här ser laddkontakten ut till Gear Fit

Samsungs lite mer unika smartklocka har landat på redaktionen och vi har börjat testa den.

Publicerad Uppdaterad

Steget från fjolårets Galaxy Gear, men även dess två uppföljare, är ganska stort på flera plan. Givetvis är formen med den böjda Amoled-displayen modell remsa något som automatiskt gör att det blir en väldigt annorlunda enhet. Men även insidan gör en hel del annorlunda mot övriga varianter i Gear-serien. Tizen finns inte närvarande här, utan ett egenutvecklat operativsystem just för klockan. Det gör givetvis också att alla de appar som finns till övriga Gear-modeller inte fungerar här.

Faktum är att det inte är några appar alls som fungerar, då Gear Fit är en betydligt enklare modell som ska vara smidig att ta med sig ut på löprundan och liknande. Du kan fortfarande se notiser från telefonen och du kan besvara eller avvisa samtal (men du måste såklart prata i någon annan enhet). Utöver det kan du styra musiken, men det tillsammans med synk mot Samsungs egen S Health är vad du får i paketet.

84 steg för att blanda välling
Huvudfokus ligger istället på träning, med stegräknaren och pulsmätaren. Så långt vi kunnat avgöra hittills verkar enheten däremot inte samarbeta med den uppkopplade telefonen för att få fram lite mer exakta data kring sträcka och liknande via gps, utan alla avstånd mäts baserat på hur långa steg du borde ta sett till hur lång du är. Kanske inte det mest tillförlitliga, men som en grundfunktion får det duga. Vi märker dock snabbt att stegräknaren är extremt förlåtande, något många andra aktivitetsmätare lärt sig räkna bort. Steg plockas upp bra, men till skillnad från andra armbandsprodukter verkar inte Gear Fit ha lärt sig att skilja på steg och andra rörelser. Det gör att vi exempelvis får lära oss att det tar 84 steg att blanda en flaska välling till ett barn, trots att vi står still på samma plats hela tiden (varken Jawbones eller Garmins motsvarigheter godkänner sånt som promenadsträcka). Ett bra sätt att fuska på helt enkelt, men knappast helt och hållet tillförlitligt om du försöker nå dina 10 000 steg per dag.

Vi fortsätter titta närmare på Gear Fit och ni kan vänta er ett fullständigt test under nästa vecka.