Inte Android 11 i grunden

Här är Huaweis EMUI 11 – baseras på Android 10: Vi har förhandstestat

När Huawei nu släpper EMUI 11 märks framförallt finputsat gränssnitt, utökad multitasking, en anteckningsapp med flera nya funktioner och så utökat stöd där telefonen kan samverka med datorer och andra enheter.

Publicerad Uppdaterad

Google släppte nyligen den skarpa versionen av Android 11, men i takt med att operativsystemet blir allt mer moget och de omvälvande förändringarna färre, desto viktigare blir mobiltillverkarnas tillägg. De blir ju till stor del det som skiljer de olika tillverkarnas telefoner från varandra. EMUI 11 bygger dock på Android 10 som funnits ute ungefär ett år och inte på av Google nyligen släppta Android 11.

Tydliga nyheter

EMUI 11 är Huaweis senaste version av bolagets egna gränssnitt och det är en betaversion av mjukvaran som man nu släpper. Vi har de senaste dagarna kunnat testa systemet och det första påtagliga vi lägger märke till i systemet är att den aktiva viloskärmen har fått en rad nya motiv att välja på och där kan du även välja en egen bild som visas när telefonen är i standby. Även här finns möjlighet att välja animeringar så att du får en subtil rörelse i din Always on Display. Vidare har Huawei utvecklat hur multitasking fungerar. Redan sedan tidigare har man kunnat dra ut en app från verktygsfältet för att den ska öppnas i ett flytande fönster över annat på skärmen. Det fönstret kan man nu enkelt ändra storlek på genom att dra i de nedre hörnen och dessutom kan du minimera fönstret för att få en miniatyr av appen tillgänglig direkt från verktygsfältet i skärmens kant.

Andra mindre påtagliga nyheter är flera diskreta uppdateringar av gränssnittet. Det handlar om ändringar som man inte direkt lägger märke till, men som bidrar till att gränssnittet får mer flyt och som ger en subtil, kontinuerlig rörelse i hela systemet när du använder det. Ett exempel är animationen som visas när du laddar och allt detta ska vara resultatet av att animationsmotorn i systemet har gjorts om. Det här ska alltså både vara estetiskt tilltalande och förenkla interaktionen. Animationerna är helt enkelt till för att förtydliga vad som faktiskt händer. 

En viktig del i uppdateringen av EMUI 11 är kopplingen till andra prylar och då framförallt Huaweis datorer. Funktioner som Huawei Share, skärmdelning och annat bygger ju på att du har både en dator och en telefon från Huawei. Då kan du toucha med telefonen mot datorn och få upp telefonens skärm på datorns skärm, dela filer och dra och släppa text och filer enkelt. Förutsatt då att du använder någon av de systemappar som stödjer funktionen. Nytt i EMUI 11 är att du ska kunna ha flera olika fönster från telefonen öppna samtidigt på datorn, att du kan ringa samtal från datorn, såväl röst- som videosamtal, samt att du kan använda telefonen som scanner. Det senare för oss in på nyheterna i Huaweis anteckningsapp, för just möjligheten att scanna ska vara den stora nyheten där. 

Skanna till anteckningar

I anteckningsappen kan jag genom att skapa en ny anteckning och sedan välja Fotogalleri och Skanna dokument ta foto av ett redan befintligt pappersdokument. Telefonen ska då kunna tolka texten och servera ett textdokument du enkelt kan redigera i antingen telefonen eller i din dator. När jag testar stödjer funktionen tolkning av engelska, tyska, franska, spanska, italienska samt kinesiska, ryska, koreanska och portugisiska. Inte svenska alltså, så när jag skannar ett dokument på svenska har jag ingen användning av funktionen.

Dokumentet kan sedan hur som helst antingen delas som text eller sparas som Word, PDF eller Powerpoint. Informationsdelningen kan ske även mellan en Huawei-telefon och en surfplatta från Huawei. I EMUI finns även Huaweis egen videosamtalstjänst Meetime för flera länder än tidigare, men ännu inte för den svenska marknaden.

EMUI 11 bygger på Android 10 och inte på Android 11 som just släppts av Google. Vi har inga uppgifter ännu om vilka telefoner som ska få EMUI 11 eller när det i så fall kan ske.