https://www.mobil.se/j-mf-rande-tester/duell-netflix-mot-magine-beta
517788
Favoriten mot nykomlingen

Duell: Netflix mot Magine Beta

Egentligen är ju båda dessa teveappar nykomlingar eftersom Netflix nyligen lanserats i Sverige efter en lång tids tillgänglighet i utlandet. Vi ställer den mot kommande tjänsten Magine som dock endast finns i betaversion idag.

Delmoment

Komma igång & hitta

Magine Beta

Bortsett från det tillfälliga faktumet att man måste ha en inbjudan till betaversionen är det enkelt att komma igång med Magine. De kräver att du har ett Facebook-konto, men har du det så är det bara ett klick på webben för att komma igång. Att sedan hitta program är dock svårare. Utbudet är strikt

begränsat till de program som sänts de senaste sju dagarna och utgångspunkten när man ska titta på Magine är det som sänds just nu, med den vanliga tevetablån som utgångspunkt. Det gör att tittandet på Magine blir mest som att sjunka ner framför teven och slötitta och zappa mellan kanaler.

Netflix

Det är en del uppgifter om dig själv som du måste ange för att skapa ett konto hos Netfl ix. Du måste till exempel ange betalkortsuppgifterna via webben, men det är inga problem att skapa konto och komma igång. Sökfunktionerna på Netflix gör att det är enkelt att hitta den fi lm man söker, förutsatt då så klart att Netfl ix har den filmen. Förutom titeln kan du även söka på skådespelarnamn, regissör och till exempel genre. Sedan, när du börjat titta, föreslår Netfl ix titlar baserat på det du tidigare valt att titta på och det som är populärt bland andra användare.

Programutbud

Magine Beta

Utbudet i Magine är klart begränsat av begränsningen att bara det som sänts i de medverkande kanalerna under de senaste sju dagarna får vara med. Det gör att man när det gäller teveserier alltid bara kan se det senaste avsnittet och det blir alltså aldrig frågan om att köra ett marathon med flera avsnitt en regnig mysdag. Textning fungerar utmärkt i Magine, precis som tevekanalernas vanliga textning. Texten är skarp och lättläst.

Netflix

Netfl ix har både teveserier och långfi lmer, men utbudet är klart begränsat. Kanske är det därför som Netfl ix själva inte vill gå ut och berätta hur stort utbudet faktiskt är. Bara genom att titta själv i tjänsten är det svårt att få en helhetsbild av hur mycket som faktiskt fi nns tillgängligt. Översikten kunde vara betydligt bättre. Utländska filmer och serier har svensk text som dock kan vara lite svår att se på vissa plattformar eftersom den är gul och ibland visas i lite för liten stil.

Tillgänglighet

Magine Beta

Här har givetvis Magine en stor nackdel, men det beror till stor del på att tjänsten är en stängd beta i dagsläget och att den helt enkelt inte är klar för lansering ännu. Vi tycker dock ändå att det är intressant att ge dig en inblick i hur tjänsten fungerar och vad man kan vänta sig när tjänsten lanseras för alla. Magine finns på webben, i Ipad och Iphone men fler

plattformar är troliga när tjänsten lanseras officiellt.

Netflix

I den här grenen är Netfl ix i stort sett oslagbara. Inte nog med att tjänsten fungerar klanderfritt över både wlan och 3Guppkoppling. Den finns även tillgänglig på de fl esta enheter du kan tänka dig. På webben, i Iphone, Android, Ipad, Windows Phone, smarta teveapparater och många andra enheter. Bra är även att integrationen mellan dessa enheter är så bra. Du kan till exempel börja titta på en fi lm på datorn hemma, fortsätta titta från samma tidpunkt i fi lmen på din mobil och sedan, när du åter har tillgång till en större skärm fortsätta se på en stor teveskärm precis där du slutade titta i mobilen. Allt det här utan att du behöver göra några inställningar, det bara fungerar.

Bildkvalitet

Magine Beta

När vi har testat har det bara fungerat att titta via wlan-uppkoppling.

Via 3G går det inte ens att spela upp. Ansluten till ett långsamt wlan från en 3G-mobil hackar uppspelningen betänkligt och det tar lång tid innan uppspelningen ens startar. När vi delar ut wlan från en 3G-mobil till Magine tar det en halv minut innan uppspelningen går igång och sedan hackar den.

Netflix

Här liksom på andra områden märks det att Netflix är en mogen tjänst och Magine inte mer än en skakig, om än intressant, beta. Oavsett om du har 3G eller wlan-uppkoppling så startar fi lmvisningen snabbt i Netfl ix och bildkvaliteten är god. Visst kan du få problem om du försöker titta i rusningstid i storstäder när 3G-nätet är överbelastat, men det kan man egentligen inte klandra Netflix för.

Betyg & vinnare

Betyg

Tjänst: Magine Beta Netflix
Komma igång & hitta 2 3
Programutbud 2 3
Tillgänglighet 2 4
Bildkvalitet 2 4
Totalbetyg 8 14

Vinnare: Netflix

Man kan vara imponerad över rättigheterna Magine lyckats få. Långfilmer och annat som i andra tjänster tycks ständigt blockerade av olika rättighetsbråk dyker upp ut an problem hos Magine. Övriga begränsningar är dock många och Netflix tar hem en lätt seger. 

Styrkorna i Netflix har putsats upp i åratal och det märks att tjänstenhar fått mogna utomlands innan den i all sin prakt nu tagit en stark position här i Sverige.