Navigatorapparna för Iphone har blivit riktiga storsäljare på App Store. Hur står de sig jämfört med en fristående enhet? Vi låter Navigons app gå en match mot testvinnaren Tomtom Go Live 1005.
Navigons har lyckats bra med att kopiera gränssnittet från märkets fristående navigatorer – de avskalade menyerna i grått och svart fungerar bra även i mobilen. Huvudmenyn består av fyra stora knappar som leder till adressinmatning, intressepunkter, hemadress och kartvy. Längst ned på skärmen finns fem ikoner med genvägar till ytterligare funktioner som favoriter, telefonbok och inställningar. Appen fungerar med mobilen i antingen stående eller liggande läge, men båda varianterna har sina nackdelar. I stående läge blir menyknapparna väldigt små, medan informationsfälten stjäl mycket utrymme från kartvyn med mobilen i horisontellt läge. Skärmtangentbordet på Iphone fungerar bäst när man håller mobilen i handen och skriver med tummarna – på armlängds avstånd i en bilhållare är det inte lika smidigt.
Annons
Betyg: 3
Annons
Kartvy
Navigon har en informationsspäckad karta med såväl byggnader som gatunamn och företagsloggor för många intressepunkter. I vissa zoomlägen kan 2D-kartan bli väldigt plottrig, men 3D-vyn och navigationsläget är betydligt bättre. För att få de allra snyggaste kartvyerna – med 3D-effekter i landskapet – måste man köpa in-app-tillägget ”Panorama View” för 65 kr. Navigon har en utmärkt körfältsassistent med både helskärmsvisning och en litet informationsfält i den vanliga kartvyn. Trafikinformationen dyker upp som tydliga vägmärken på kartan.
Betyg: 5
Sökning
Navigon erbjuder onlinesökning på Google eller två alternativ för den inbyggda databasen – sök adress eller sök intressepunkt. Google har inte lika vass lokalkännedom som Eniro eller Hitta, men onlinesökningen är ändå ett bra komplement till kartleverantörens data. Kartor och intressepunkter finns lagrade i mobilens minne, så det uppstår inga datakostnader i utlandet för den vanliga navigationen. Sökfälten har några ”dolda” finesser - det går till exempel bra att mata in ett postnummer i fältet för ortsnamn. När man söker efter intressepunkter finns snabbvalsknappar för bränsle, parkering och restauranger. Vill man istället söka i hela databasen kan man först avgränsa sig genom att välja att söka på en viss ort, i ett helt land eller ”i närheten”.
Betyg: 4
Röster och instruktioner
Navigons app känns komplett med talsyntes, vältajmade talade instruktioner och en tydlig skärmbild. Rutterna visas med olika alternativ med hjälp av Navigons MyRoutes-teknik, så man kan välja om man föredrar den kortaste eller snabbaste vägen. 3D-vyn visar färdvägen som en orange linje och nästa körinstruktion visas som en stor och tydlig ikon nere i vänstra hörnet. Även om talsyntesen inte alltid har ett perfekt uttal är det en riktigt bra funktion som man annars bara brukar kunna hitta i toppmodellerna bland de fristående navigatorerna.
Betyg: 4
Format och ergonomi
Den knivskarpa skärmen på Iphone 4 och mobilens smidiga format gör att appen fungerar riktigt bra i fotgängarläge. Man kan välja en zoomnivå med mycket information och ändå urskilja alla detaljer. I bilen räcker däremot 3,5 tum inte så långt. Och ljudet i mobilens inbyggda högtalare är klent jämfört med en fristående enhet. Skärmstorleken går inte att göra så mycket åt, men det finns flera bra bilhållare för Iphone som ger extra tryck åt ljudet.
Betyg: 3
Tomtom Go Live 1005
Gränssnitt och inmatning
Tomtom har satsat på en skärm på hela fem tum. Uppdateringen från resistiv till kapacitiv teknik är välkommen, men upplösningen är fortfarande väldigt låg jämfört med en Iphone 4. Gränssnittet reagerar snabbare tack vare den nya skärmen och det finns möjlighet att zooma med multitouch i kartbläddringsläget. Skärmtangentbordet har qwerty-layout och rejält med utrymme för varje knapp. Mobilerna ligger dock steget före när det gäller respons i pekskärmen. Menysystemets är uppdaterat. Fortfarande snabbt och avskalat enligt Tomtom-manér, men den nya huvudmenyn med allt samlat på en sida är lättare att överblicka.
Betyg: 5
Kartvy
Tomtom snålar med 3D och andra effekter i kartan – navigatorn ritar upp konturer av hus, men inte så mycket mer. Det betalar sig i form av stabilitet och snabb respons, men kan kännas lite trist jämfört med de appar och enheter som ritar upp landskapet med höjdkurvor och verklighetstrogna modeller av byggnader. Informationsfälten har fått en ny design med halvgenomskinliga paneler. Mitt på informationsraden finns en symbol för nästa manöver och ett tryck på den upprepar den talade instruktionen och öppnar volymreglaget. Kör man på flerfiliga vägar visar informationsfältet istället vilka körfält som leder rätt.
Betyg: 4
Sökning
Go Live 1005 levereras med inbyggt simkort och mobiluppkopplingen ger både tillgång till uppdaterad trafikinformation och sökning bland intressepunkter hos Google. Databasen från Google känns långt ifrån komplett, men den kan innehålla företag eller information – till exempel telefonnummer – som saknas i de inbyggda kartorna. Det går blixtsnabbt att leta upp adresser i enheten och det finns möjlighet att lägga upp favoritdestinationer i två nivåer – ikoner för ”Hem” och ”Arbete” direkt i navigationsmenyn och en undermeny med plats för ytterligare snabbval. Intressepunkterna har en tydlig kategoriindelning, så det är enkelt att söka efter närmaste bensinstation – eller gå en nivå djupare i listan och välja en specifik kedja.
Betyg: 4
Röster och instruktioner
Ruttberäkningen är mycket snabb och naturligtvis laddad med IQ Routes-tekniken som väljer rätt väg med hjälp av Tomtoms statistik över hur fort trafiken brukar flyta på olika vägar vid olika veckodagar och tider på dygnet. Det finns också möjlighet att välja rutt efter beräknad bränsleåtgång. En nyhet som följer med uppkopplingen är att en nyinmatad rutt presenteras med trafikinformation, väder och en uppdaterad lista över fartkameror för hela sträckan – även för resor på hundratals kilometer. Rösterna är uppdaterade och 1005-modellen är den första i Tomtoms Go-serie som har talsyntes på svenska.
Betyg: 4
Format och ergonomi
Go Live 1005 är lite plattare än äldre modeller i serien, men det är fortfarande en stor och tung pryl – nästan dubbla vikten jämfört med en Iphone. Fästet är riktigt smart utformat. Både sladden och hållaren är magnetiska, så enheten klickar enkelt fast i rätt läge och ansluter samtidigt strömsladden. Navigatorn sitter stadigt på plats, men går lätt att ta loss utan särskilda handgrepp. Ljudkvaliteten är bra och Go Live 1005 kan fungera som en handsfree för mobilen via bluetooth. En klumpig enhet till fots, men praktisk i bilen. Ibland vill man montera sugproppsfästet en bit bort, och då är den stora femtumsskärmen lättare att läsa.
Betyg: 4
Navigon MobileNavigator
Totalbetyg: 19
Tomtom Go Live 1005
Totalbetyg: 21
Vinnare: Tomtom Go Live 1005
I bilen är fortfarande den fristående navigatorenheten kung – Tomtom Go Live 1005 levereras med ett fäste som slår det mesta vi sett för Iphone och såväl skärmstorlek som ljudkvalitet kan motivera utgiften för en ytterligare pryl. Tittar man på mjukvaran är loppet jämnt – både Navigons mobilapp och Tomtom Go Live 1005 har bra gränssnitt och många användbara funktioner. Navigon är den snyggare lösningen när det gäller karta och navigationsvyer, men Tomtom är snabbare och det väger tyngre.
Navigon MobileNavigator
Kartleverantör: Navteq
Trafikinformation: Tillval – 139 kr.
Skärm: 3,5 tum 640x960 pixel (Iphone 4)
Storlek: 115 x 59 x 9 mm (Iphone 4)
Vikt: 137 gram (Iphone 4)
Pris: 569 kr
Tomtom Go Live 1005
Kartleverantör: Tele Atlas
Trafikinformation: 1 år ingår. Därefter 500 kr/år.