Pekskärm och knappar

Tangentbordsmobiler i duell

Formatet med qwerty-tangentbord och skärm ovanför gjordes populärt av Blackberry. Nyast i genren är Nokia E6 och HTC Chacha. Vi har jämfört dem.

Publicerad Senast uppdaterad

Material & kvalitet

Nokia E6

Nokia kan kvalitet, och E6 känns inte billig. Trots att telefonen är mer plast än glas och metall känns den inte plastig. Slide-knappen för skärmlås är en trevlig sak som fler borde ta efter, men å andra sidan ägnas lite för stort utrymme åt fyrvägsknapp och genvägsknappar, på skärmens bekostnad.

Betyg: 4

HTC Chacha

Även HTC utmärker sig numera för sin produktionskvalitet. Chacha ser kanske inte ut som en typisk HTC-telefon, men den matta aluminiumramen och glasskärmen är ändå typiska HTC-kännetecken som signalerar kvalitet. Ett plus för den lätta krökningen av telefonen som gör att den ligger skönare mot örat.

Betyg: 4

Tangentbord

Nokia E6

Stående qwerty-tangentbord är alltid något av en kompromiss mellan att få sköna tangenter med rejält utrymme och en telefon som inte blir för stor. Nokia har valt att hålla sig på den smala sidan, och har man tjocka fingrar kan man nog tycka att det blir för trångt mellan tangenterna. Symbolknappen för att få fram siffror och tecken sitter bredvid skiftknappen för stor bokstav och är snarlik, vilket gör att jag blandar ihop dem hela tiden. Tryckkänslan är det i alla fall inget fel på, och knapparna har en behaglig bakgrundsbelysning som gör dem behagliga att använda även i mörker.

Betyg: 4

HTC Chacha

HTC har valt att göra en bredare telefon, som visserligen blir mindre fickvänlig än nokia E6, men så får man också knappar med rejält med mellanrum som är riktigt behagliga att skriva med. Något toppbetyg kan det dock inte bli tal om, för HTC begår den för svenska förhållanden dödssynden att inte ha separata knappar för ÅÄÖ. Dem kommer man åt med funktionstangenten eller, vilket fungerar smidigare, genom att hålla in knappen med bokstaven en stund. En OK lösning, men inte mer. Ytterligare poängavdrag för att tangentbordet saknar knappbelysning.

Betyg: 3

Skärm

Nokia E6

Nokia har lagt in en skarp pekskärm med upplösningen 640 x 480 pixlar och bra pekrespons. Men den är väldigt liten. Det märks också att systemet är anpassat för en skärm på 3,2 tum eller mer, inte 2,5 tum som här. Texten är stundtals nästan oläsligt liten, i synnerhet när man använder webbläsaren. Det känns helt enkelt som man kompromissat för mycket med skärmen för att få plats med tangentbord och funktionsknappar i ett smidigt format.

Betyg: 3

HTC Chacha

Upplösningen på HTC Chachas skärm är bara hälften så hög som den på E6. Ett klokt drag, för även med den lägre upplösningen blir texten på skärmen och knapparna man ska trycka på ibland bra små. Skärmen är i alla fall skarp, precisionen  vid tryck god och responsen snabb, men Nokiaskärmen är skarpare. Det långsmala formatet på Androids skärmar gör det svårt att göra telefoner som denna med liggande skärm utan att den blir för liten. HTC har gjort sitt bästa, men det räcker inte riktigt.

Betyg: 3

System

Nokia E6

Anhängarna av Symbian är en krympande skara, och till dem hör som bekant inte ens Nokia själva längre. De redan Symbianfrälsta kommer att känna igen sig. Nykomlingar med erfarenhet från andra moderna smartphonesystem kommer förmodligen tycka att allt är lite krångligare, görs med lite mindre charm och fungerar lite sämre. Största svagheten är dock det begränsade app-utbudet. Till styrkorna hör betydligt bättre batteritid än konkurrenterna.

Betyg: 2

HTC Chacha

Android brukar också uppfattas som komplicerat av nykomlingar, svårare att komma in i än Iphone. Chacha har heller inte senaste versionen av Android, utan får nöja sig med 2.2. Systemets styrka är den oöverträffade flexibiliteten, till vilken ska räknas de hundratusentals apparna som finns att tillgå. Nackdelen är att en del funktioner som många uppfattar som basfunktioner måste laddas ner, och den kraftiga batteriåtgången.

Betyg: 4

Övrigt

Nokia E6

Nokia har fortfarande trumfkortet fri navigering. Till E6 får det nog bli röstnavigering, för kartor kommer inte till sin rätt på den lilla skärmen. Kameran saknar autofokus, och använder i stället nokias fullfokusteknik, som fungerar något bättre än fixfokus. E6 marknadsförs som en företagstelefon, och det märks bland annat på ett batteri säkerhets- och kommunikationstjänster, samt bättre Exchange-stöd än konkurrenterna.

Betyg: 4

HTC Chacha

Förutom HTCs gränssnitt Sense, som bland annat innehåller en fiffig lösning för snabbgenvägar till kamera mm direkt från låsskärmen, är det förstås Facebook-knappen som är HTC Chachas dragplåster. Den är faktiskt ett riktigt bra sätt att förenkla för Facebook-fanatiker. Kameran är på 5 megapixel med autofokus, men den kan inte sägas sticka ut med sin bildkvalitet. Däremot måste man ta med i beräkningen att Chacha är 1000 kronor billigare än Nokia E6.

Betyg: 4

Totalbetyg:

Nokia E6: 17

HTC Chacha: 18

Vinnaren: HTC Chacha

Nokia E6 och HTC Chacha är bra på olika saker. Nokias tangentbord har åäö men Chacha har skönare avstånd mellan knapparna. E6 har bra företagsstöd medan Chacha har ett system som är mer njutbart. Det som får fälla avgörandet på mållinjen är att Chacha är betydligt mer prisvärd.

Nokia E6

Mått: 115,5 x 59 x 10,5 mm

Vikt: 133 gram

Kamera: 8 megapixel utan autofokus med fotolampa.

Skärm: 2,46 tums tft-skärm med 640 x 480 pixel

Operativsystem: Symbian Anna

Pris: ca 3800 kr

HTC Chacha

Mått: 114,4 x 64,6 x 10,7 mm

Vikt: 120 gram

Kamera: 5 megapixel med autofokus och fotolampa

Skärm: 2,6 tums TFT-skärm med 480 x 320 pixel

Operativsystem: Android 2.2

Pris: ca 2800 kr