Krönika

Hög uppdateringsfrekvens

Jag fick en blåsa på tummen som sprack strax innan jul. Det var en förslitningsskada efter att ha gått in i inställningsmenyn på min HTC Legend ungefär tusen gånger om dagen och klickat på ”Uppdateringar av systemprogram” för att låta telefonen leta efter version 2.2 av Android till min telefon.

Publicerad Senast uppdaterad

Till slut kom den, som en tidig julklapp. Sedan dess har det kommit två versioner till, nämligen 2.3 och 3.0. Och ser man tillbaks i tiden har Google uppdaterat sitt operativsystem med en väldig fart. På drygt två år har 1.5, 1.6, 2.0, 2.1, 2.2, 2.3 och 3.0 presenterats. Vissa modeller har hoppat över vissa versioner, vissa har stått och stampat på 1.6 medan andra fått 2.2 på en gång.

Idag börjar det jämna ut sig. De allra flesta Androidlurar har minst 2.1 idag, och det är inga enorma skillnader mot de senare versionerna. Men fortfarande är bland den första frågan som ställs när en ny Androidtelefon lanseras ”Kommer den att kunna uppgraderas?”. Men hur kunde vi bli helt fixerade vid en decimalsiffra när vi kikar på nya telefoner.

Vi vill förstås ha det senaste och vi vill inte betala för gammal teknik. Men utvecklingen går så fort att vill du inte bli utdaterad får du helt enkelt låta bli att köpa.

Just i fallet med Android har Google bidragit till uppdateringsångesten just genom att släppa många versioner på kort tid. Det har nog varit nödvändigt under dessa första år när Android lärt sig stå på egna ben. Men förhoppningsvis minskar hastigheten mellan uppdateringarna när systemet mognat och hittat en stabil grund att stå på. Så att vi får lite lugn i kroppen och slipper nöta hål i pekskärmen i jakten på uppdateringen till nästa version.