Loading

12 TIPS FÖR DIN LG G7 THINQ TIPS OCH TRICKS FRÅN Tidningen Mobil

Gör G7 smartare

Systemet i LG:s toppmobiler är fullt av smarta funktioner och hjälpmedel som kanske inte är omedelbart uppenbara när man först testar telefonen. Här tipsar vi om tolv av dem.

Text: Elias Nordling

1: Aktivera den extra ljusstarka skärmen

VAD: LG G7 Thinq har en ljusstark skärm som det är, men för de där riktigt soliga dagarna har den ett »boost-läge«-där ljusstyrkan skruvas upp ytterligare, till 1 000 nit. För att du inte ska tömma mobilens batteri på nolltid är läget bara på i tre minuter, varpå telefonens skärm går tillbaka till den tidigare inställda ljusstyrkan igen.

HUR: Svep ner från statusfältet i telefonens överkant. Här finns ett skjutreglage för skärmens ljusstyrka. Till vänster om reglaget finns en knapp där telefonens nuvarande ljusstyrka anges i procent. Tryck på den för att aktivera den maximala ljusstyrkan.

2: Välj dina menyknappar

VAD: De tre menyknapparna bakåt, hem och flervalsmeny är standard i Android sedan många år, men flera tillverkare väljer att byta plats på flervalsknappen och bakåtknappen, vilket kan försvåra för muskelminnet om du byter mobilmärke. LG låter dig inte bara sortera ordningen på menyknapparna, utan ger dig dessutom ytterligare tre knappar att välja mellan. Capture+ är ett skärmdumpsverktyg, meddelande öppnar notifieringsfältet – bra för enhandsanvändning om du tycker att skärmens överdel är svår att nå. Den sista, Qslide, tar vi upp i nästa tips.

HUR: Gå in i inställningarna. Under skärm väljer du navigationsknappar. Härnäst väljer du knappkombination. Här kan du med dra-och-släpp välja upp till fem menyknappar och i vilken ordning de ska sitta.

3: Qslide

VAD: Qslide är en serie miniprogram som du kan öppna i ett fönster på skärmen utan att dölja hela innehållet. Om du till exempel har ett telefonnummer i webbläsaren som du inte kan klicka på för att ringa kan du öppna miniversionen av samtalsappen för att skriva av numret samtidigt som du har den på skärmen. Video, samtal, kontakter, kalender, epost och filhanterare finns som appar. Tyvärr ingen miniräknare.

HUR: Efter att du lagt till Qslide-knappen enligt tips 2, tryck på knappen för att få upp menyn över vilka appar du kan öppna, och välj den app du vill ha.

4: Kontextbaserade inställningar

VAD: Du kan ställa in så att mobilen har olika inställningar hemma och på jobbet. Har du angett din plats för hemmet och jobbet kan du konfigurera olika inställningar för ljudet (till exempel ljudlöst på jobbet), bluetooth och wifi. Du kan även ställa in så att en viss app öppnas automatiskt när du kopplar in ett headset eller en bluetooth-enhet.

HUR: Gå in i inställningarna. Välj Allmänt och bläddra ner till Context Awareness. Här hittar du alla inställningar. Du behöver välja plats för ditt hem och ditt jobb manuellt.

5: Slå på applådan

VAD: Som standard visas ingen applåda, det vill säga en plats där samtliga appar listas, i telefonen utan alla appar ligger på startskärmarna. Det är lite mer likt hur Iphone funkar, även om Androids startskärmswidgetar sabbar den liknelsen, men är man van vid Android kan det hända att man föredrar utvalda appar på startskärmarna och den kompletta samlingen i en applåda. Det går att ordna.

HUR: Gå in i inställningarna. Under skärm väljer du det första alternativet, Hemskärm. Välj alternativet Välj Hemsida. Alternativet Hem & Programlådan. Här finns även alternativet Easyhome som ger en förenklad startsida med större teckenstorlek.

6: Tysta telefonen

VAD: LG har lagt in en spärr på volymknappen för att du inte av misstag ska stänga av eller slå på mobilens ljud med ficktryckningar.

HUR: När du vrider ner volymen på telefonen med volymknappen går den inte helt till tyst läge, och på samma sätt går inte ljudet automatiskt i gång från tyst läge när du trycker upp volymen. För det måste du trycka en extra gång på knappen först. Du kan även öppna statustfältet, där det finns en genvägsknapp för vibrationsläge eller helt tyst läge.

7: Senast använt innehåll

VAD: G7 Thinq har ett slags genvägsskärm där du hittar det innehåll du senast interagerade med på mobilen. Det är sorterat i dokument, kalenderhändelser, konversationer, appar, musik och webbsidor. Dessa är i grunden oberoende av i vilken app du öppnat dem. Sidan kan vara ett snabbt sätt att hitta tillbaka till ett dokument eller en webbsida du var inne i. Här finns även ett sökfält för att söka på personligt innehåll.

HUR: Svep neråt från skärmens mitt när du befinner dig på hemskärmen. Sveper du från överkanten öppnar du i stället statusfältet.

8: Bättre ljud

VAD: LG drar stort på att man satsar på telefonens ljud, med bland annat en extra påkostad DA(digital till analog)-omvandlare för när du ansluter headset via 3,5 mm-uttaget, och möjlighet till virtuellt surroundljud som skapar känslan av att du lyssnar på musik eller tittar på film med högtalare i ett rum i stället för det plattare ljud som hörlurar ger. Men dessa funktioner är inte på som standard, du måste först leta upp dem och slå på dem.

HUR: Gå in i inställningarna och välj Ljud. Välj Ljudkvalitet och effekter. Under externt ljud hittar du dessa inställningar och lite till. Observera att du måste ha en extern ljudkälla ansluten för att kunna anpassa dem. Pröva dig fram och se om du gillar inställningsmöjligheterna.

9: Riktig FM-radio

VAD: Ja faktiskt! LG G7 har vanlig FM-radio! Annars har det närmast varit något av en naturlag att detta är en funktion som främst finns i billigare mobilmodeller. Förmodligen som ett slags kompensation från chiptillverkaren för att mer avancerade funktioner från dyrare mobiler saknas, plus att funktionen gissningsvis är mer efterfrågad i länder där man köper billigare mobiler. Det kan vara sant för dig också, att du hellre lyssnar på radio strömmat över mobilnätet, men föredrar du det gamla hederliga sättet med att ratta in P1 genom att välja rätt frekvens kan du göra det här.

HUR: Du behöver ha ett headset i 3,5 mm-uttaget, eftersom sladden fungerar som antenn. Däremot kan du välja att lyssna i mobilens högtalare om du hellre vill det. När du väl gjort det letar du upp appen FM-radio som ligger i mappen Grunder.

10: Floating Bar

VAD: Floating Bar är uppenbart inspirerad av Samsungs kantmeny på den krökta skärmen. Med denna funktion påslagen får du en liten pil på valfri kantskärm, som du kan dra runt i höjdled, eller trycka på för att öppna menyn. Vad den innehåller kan du i hög grad styra själv, från snabbgenvägar till appar eller till och med vissa appfunktioner, till musikspelare eller snabbgenvägar till kontakter. Själva fältet är föredömligt litet utfällt, men du kan behöva svepa över det för att komma åt alla funktioner.

HUR: Inställningarna för Floating Bar hittar du under Inställningar/allmänt.

11: Smart Bulletin

VAD: Trodde ni att LG inte hade fler sätt att skapa genvägar till smarta funktioner trodde ni fel. Med Smart Bulletin påslagen får du en extra hemskärm som du kommer till genom att svepa åt vänster, som många andra mobiltillverkare har. Här finns kort från appar som stödjer funktionen, med snabböversikt. Mest LG-funktioner så klart, som hälsoappen LG Health som talar om hur många steg du har gått och musikspelaren, men även Evernote dyker upp här med snabbgenvägar.

HUR: Under Inställningar/Skärm/Hemskärm hittar du knappen för att slå på Smart Bulletin. Själva skärmen hittar du när du sveper åt vänster på startskärmen.

12: Olika sätt att låsa upp telefonen

VAD: LG erbjuder rätt många olika sätt att låsa upp telefonen. Förutom förstås fingeravtrycksläsaren och kod på skärmen har vi LG-klassikern att välja ett mönster av knackningar till skärmen, röstigenkänning eller ansiktsupplåsning. För ansiktsupplåsning kan du välja säkert och lite långsammare eller snabbt men mindre säkert. Den snabbare varianten är dock inte säkrare än att jag utan problem låser upp skärmen med en utskrift av en selfie.

HUR: Öppna inställningarna. Under Allmänt väljer du låsskärm och säkerhet. Här hittar du alla alternativ för skärmlås.

MOBIL: ALLT OM LG

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.