Vilken tjänst är bäst?

Stort test: Mobila betalningar

Många pratar om mobila betalningar, men det kan vara svårt att förstå skillnaden mellan alla appar som lanseras och förbättras i rask takt. Vi har provhandlat för att se vilken som verkligen fungerar bäst.

Publicerad:

21 mar 2013 - 06:00

Uppdaterad:

27 nov 2013 - 12:29

SEQR

Det som gör seqr särskilt intressant är att appen är lätt att använda och redan finns på betydligt fler ställen än de andra apparna. I dag kan bara du som har en Iphone eller en Androidtelefon ladda ner appen. En app för Windows Phone är dock planerad. Du behöver dock ha ett svenskt personnummer och ett svenskt mobiltelefonnummer. En fördel med appen är att du har möjlighet att komma igång direkt i mobilen om du har Mobilt bank-id. Har du e-legitimation slutför du registreringen via :s hemsida. Saknar du båda två kan du identifiera dig via din folkbokföringsadress. Då får du ett brev hemskickat med en qr-kod som du måste skanna inom två veckor. Känslan man får när man handlar med SEQR är att användarupplevelsen varit i fokus. Jämfört med kortbetalning är det minst lika snabbt och kräver mindre av dig. Dessutom får du kvitton på alla dina köp samlade i appen samt på seqr:s webbsida där du kan logga in på ditt konto genom att skanna en qr-kod med appen.

När du startar SEQR öppnas betala-fliken med skannern i viloläge samt saldot för ditt SEQR-fakturakonto. Vid kassan finns en skylt med SEQR-logga som visar en qr-kod. Du skannar koden med appens skanner och bekräftar sedan beloppet med din pinkod. Då får du ett kvitto i appen samt ett vanligt kvitto om du så önskar. seqr:s skanner är snabb då den inte behöver läsa hela koden. Även transaktionsbekräftelsen sker snabbt. Lite irriterande är att om wifi är påslaget så kan det ta några extra sekunder att få bekräftelsen. Direkt därefter ser du hur mycket du har kvar på ditt fakturasaldo. Säkerheten hanterar seqr genom att använda en krypterad förbindelse med transaktionssystemet samt ditt godkännande via din personliga pinkod. Appen och kontot kopplas till varje enskild mobiltelefon, och kan inte kopieras till en annan telefon.

Använder du SEQR för att handla på nätet är processen densamma. Vid kassan väljer du seqr. Där får du en qr-kod som du skannar. Du måste fortfarande logga in alternativt ange dina kontaktuppgifter för att varorna ska kunna levereras till rätt adress. Det steget har Payair tagit bort genom att integrera adressuppgifter i sin app, något som även Wywallet planerar att lansera inom en snar framtid. Först därefter får du upp transaktionsbeloppet, som du bekräftar med din pinkod. Du får en bekräftelse på köpet av såväl webbplatsen som SEQR.

Handlar du på webben direkt i mobilen så kan du dessvärre inte betala med seqr eftersom det då i mobilen visas den qr-kod som ska skannas, ett moment 22 helt enkelt. Konkurrenten Payair har löst problemet bättre. När du vill betala för ett webbköp med Payair direkt i mobilen öppnas istället själva appen. Där kan du bekräfta ditt köp med din pinkod. 

Utöver butiksbetalning kan du också överföra pengar till andra seqr-användare med bara ett telefonnummer, samt ta del av erbjudanden från SEQR:s samarbetspartners direkt i appen.

Något som kan ses som ett minus är att du idag inte kan koppla appen till ditt bankkonto eller till ett kreditkort. Du får istället en månadsfaktura som du kan välja att betala helt eller delvis. Det innebär därmed att du erbjuds kredit och att seqr:s betaltjänstleverantör, Collector Credit, utför en kreditupplysning. seqr tar inga avgifter för vare sig tjänsten i sig eller fakturan.

Plus: Användarvänligt, inga avgifter 

Minus: Bara månadsfaktura 

.

.

 

.