Vilken tjänst är bäst?

Stort test: Mobila betalningar

Många pratar om mobila betalningar, men det kan vara svårt att förstå skillnaden mellan alla appar som lanseras och förbättras i rask takt. Vi har provhandlat för att se vilken som verkligen fungerar bäst.

Publicerad:

21 mar 2013 - 06:00

Uppdaterad:

27 nov 2013 - 12:29

Wywallet

Tanken bakom Wywallet är att ge dig möjlighet att ersätta kort, kontanter och internetbanken i många olika situationer. Jämfört med andra appar erbjuder nämligen appen flest funktioner utöver just betalning i butik och e-butik. Här finns överföring av pengar mellan privatpersoner, påfyllning av kontantkort samt betalning av sms-köp och betalning i automat. Det gör Wywallet till den mest kompletta appen för betalningar via mobilen. De många funktionerna, och de motsvarande menyvalen, innebär dessvärre att det tar längre tid att handla med Wywallet än med andra appar, och i vissa fall längre tid jämfört med en vanlig kortbetalning. Navigeringen i Iphone och Android-telefoner ser likadan ut; du byter mellan historiken, betalfunktioner och inställningarna via toppmenyknapparna.

När du kommit igång – vilket tar sin lilla tid – visar hemskärmen betala- och fylla-på-menyn. Utöver de många menyvalen så startar ibland inte appen eller så kraschar den. Den tappar också titt som tätt kontakten med mobilnätet, vilket inte bara gör betalningsfunktionen oanvändbar utan även slår ut alla andra funktioner i appen. Har du inte kontakt med nätet kan du helt enkelt inte starta appen eller exempelvis titta på din köphistorik. Med tanke på att det är just operatörer som står bakom Wywallet förväntade vi oss bästa möjliga uppkopplingen i appen. 

Det finns förvisso en rad positiva saker i Wywallet. Exempelvis kan appen eller åtminstone vissa av appens funktioner även användas av javatelefoner. En Windows Phone-app är också under utveckling. Praktiskt är också att även barn kan ha ett Wywallet-konto, vilket kan vara bra vid exempelvis påfyllning av kontantkort, köp av sms-biljetter eller köp av varor i varuautomater. 

Den största nackdelen med Wywallet är att det hittills bara finns en restaurang och ett fåtal e-butiker där du kan använda appen. Det krävs också många steg för att komma igång, men det behöver du bara göra en gång. Först måste du registrera dig och fylla på kontot, vilket kräver en bankdosa, och därefter aktivera och koppla rfid-stickern till appen för att de nfc-utrustade kassaapparaterna ska kunna kommunicera med telefonen.

När du sedan handlar i butik börjar du med att öppna appen, vilket tar upp till två sekunder. Det är längre än de andra apparna. Du måste sedan välja »betala« och sedan »i butik«. I »Betala«-menyn måste du då välja bland alla alternativ, det vill säga skicka pengar, ladda kontantkort, betala i automat, i butik, på nätet och för sms-köp. Det är egentligen inte så komplicerat men det är betydligt krångligare än i de övriga apparna, där du bara behöver öppna appen och betala. Nästa steg är att med telefonen vidröra betalterminalen, om den är nfc-kompatibel, och därefter bekräfta köpet med din pinkod. På samma sätt som i de andra apparna får du kvittot i din historik och även ett fysiskt kvitto om du så önskar. Har du inte kopplat ihop någon rfid-sticker med appen, eller om betalterminalen inte har stöd för nfc, måste du eller butikspersonalen mata in den kod som visas när du väljer »betala i butik« i betalningsterminalen. Därefter bekräftar du köpet på samma sätt som tidigare. Det tar längre tid att genomföra köpet än med nfc eller kort, då det krävs att du matar in uppgifter vid två tillfällen. Då försvinner helt enkelt nyttan med mobilbetalningen nästan helt.

Handlar du på nätet med Wywallet är kopplingen mellan appen och ditt telefonnummer en stor fördel. Du anger bara ditt telefonnummer vid webbshoppens kassa, transaktionen kommer upp i appen där du bekräftar den med din pinkod, så är det klart. Du behöver fortfarande knappa in dina kontaktuppgifter på e-handelsplatsen för att leveransen ska kunna ske. Wywallet jobbar dock med att integrera adressuppgifterna i betalningsprocessen så att du slipper logga in eller knappa in kontaktuppgifter på olika webbplatser. Det är något som Payair idag är ensamma om att erbjuda på vissa e-handelsplatser, som exempelvis Davids.

En annan aspekt där Wywallet skiljer sig positivt från de andra apparna är urvalet av betalningssätt. Du kan nämligen betala via faktura eller via ditt Wywallet-konto, som du kopplar till ett Visa- eller Mastercard-kreditkort. Du kan välja om kontot ska fyllas på manuellt eller automatiskt vid köp. Manuell påfyllning måste dock bekräftas med din bankdosa. Sms-köp kan du också betala via mobilfakturan. Betalar du med faktura innebär det en kredit och därmed en kreditupplysning. Wywallet genomför där-emot kreditupplysningen på en gång så att du kan komma igång direkt. 

Säkerheten hanterar appen med en pinkod som du väljer och sedan matar in för att bekräfta varje transaktion. Du kan också välja att ha en pinkod vid start. Om din mobiltelefon blir stulen eller försvinner måste du inaktivera ditt konto på Wywallets webbplats eller ringa kundtjänsten för att spärra ditt mobilnummer. Det är i princip samma process som gäller för samtliga appar. 

Det är kostnadsfritt att fylla på ditt Wywallet-konto, förutom om du är kund hos Danske Bank eller First Card. Wywallet tar däremot ut en avgift på 19 kronor per faktura om du väljer fakturabetalning. Wywallet planerar även att ta ut en avgift på en krona per transaktion när du överför pengar till någon samt tre procent av beloppet när du tar ut pengar från ditt användarkonto. Dessa tjänster är dock kostnadsfria fram till sista juni 2013. 

För att du ska kunna använda Wywallet krävs att du har ett svenskt personnummer och en svensk folkbokföringsadress.

Plus: Flest betalningssätt 

Minus: Långsam, kraschar 

.

.

 

.