Vilken tjänst är bäst?

Stort test: Mobila betalningar

Många pratar om mobila betalningar, men det kan vara svårt att förstå skillnaden mellan alla appar som lanseras och förbättras i rask takt. Vi har provhandlat för att se vilken som verkligen fungerar bäst.

Publicerad:

21 mar 2013 - 06:00

Uppdaterad:

27 nov 2013 - 12:29

Payair

Payair, liksom SEQR, utmanar de appar som är backade av tyngre aktörer: Wywallet som drivs av Sveriges fyra mobil-operatörer, och Bart, Swedbanks egna betalapp. Payair är mycket lik SEQR och använder sig av qr-koder. Appen låter dig betala med mobilen på e-handelsplatser, direkt från reklamblad och affischer. Företaget planerar att under 2013 lansera butiksköp i samarbete med kassaregisterföretaget Cashit. Det finns tre aspekter som skiljer Payair från de andra apparna. Den ena är att kontot kopplas till ett eller fler kreditkort. Payair hanterar dina kortuppgifter enligt Payment Card Industry Data Security Standard, pci-dss. Systemet är godkänt av Mastercards 3d Secure och Verified by Visa. Ingen kan komma åt dina kortuppgifter om du skulle tappa din mobil, enligt Payair.

För att komma igång med Payair öppnar du appen, registrerar ett eller flera bank- eller kreditkort som du måste verifiera med bankdosan, och väljer en pinkod.

Säkerheten hanterar Payair via pinkod men också genom flera krypteringslager. Inga känsliga data lagras i telefonen. Vidare tar Payair inga avgifter när du handlar. Den andra aspekten som skiljer ut Payair är att du slipper fylla i kontakt- och adressuppgifter eller logga in på e-handelsplatser när du handlar på webben då hanteringen av leveransuppgifter sker direkt i appen. Du kan även handla direkt från ett reklamblad utan att behöva besöka annonsörens webbsida. Navigeringen i Android baseras på skanner, varukorg, erbjudanden och inställningar i botten av skärmen och historik i toppen av skärmen. Skannern bjuder på några finesser som exempelvis möjligheten att justera fokus, skanna manuellt eller automatiskt samt tända fotolampan. 

Payair kan dock, som sagt, inte användas för betalning i butik idag. Vårt test av webbshoppar visar att företaget tänkt på att förenkla shoppingupplevelsen för användaren. När du har valt produkter och går till kassan väljer du Payair-knappen. Då visas en qr-kod som du ska skanna. Skannern öppnas automatiskt när du startar appen så hela processen är mycket snabb. Direkt i appen ser du vilket kort som används samt hur leverans ska ske. Båda kan du ändra innan du bekräftar köpet. Sedan knappar du in din pinkod för att bekräfta köpet. Sedan får du en bekräftelse av både Payair och e-handelsplatsen. Du behöver alltså inte logga in eller mata in leveransuppgifter på e-handelsplatsen då dessa hanteras direkt i appen. I köphistoriken hittar du kvittot med affärens namn och registreringsnummer, belopp, moms, leveranssätt och adress och ordernummer. Något gick snett med vår beställning när vi testade och bekräftelsen från webbshoppen kom aldrig fram, trots att ordern hade mottagits. Det gick dock bra att hämta varan med endast Payair-kvittot i mobilen. 

En annan funktion som Payair lyckats bra med är genomförandet av köp i en webbutik då du surfar i mobilen. Då följer du samma steg som när du handlar via datorn med hjälp av mobilen: Du väljer Payair som betalningssätt, men istället för att skanna en qr-kod vid utcheckningen öppnas Payair-appen. Då behöver du bara knappa in din pinkod för att bekräfta köpet. 

Plus: Snabb, enkel att använda 

Minus: Finns bara på nätet

.

.

 

.