Vilken tjänst är bäst?

Stort test: Mobila betalningar

Många pratar om mobila betalningar, men det kan vara svårt att förstå skillnaden mellan alla appar som lanseras och förbättras i rask takt. Vi har provhandlat för att se vilken som verkligen fungerar bäst.

Publicerad:

21 mar 2013 - 06:00

Uppdaterad:

27 nov 2013 - 12:29

Tjänsteutbud

Denna kategori var svår att bedöma – det är vissa saker som en app för betalning i butik ska erbjuda. Viktigast är förstås möjligheten att betala i butik och e-butik men även att kolla sin köphistorik. Alla appar erbjuder dessa basfunktioner men det finns en app som sticker ut med sina många funktioner. Wywallet, som erbjuder en komplett mobil plånbokslösning, är vinnare i kategorin. Appen låter användaren inte bara betala för köp i butik och på nätet, utan även fylla på kontantkort, betala för sms-köp och överföra pengar. Dessutom erbjuds flera betalningssätt jämfört med de andra apparna: faktura, konto med manuell eller automatisk påfyllning samt mobilräkningen. 

Vinnare: Wywallet 

Betala i butik

I denna kategori utmärker sig SEQR som den klara vinnaren. Appen är snabb, enkel att använda och okomplicerad för butikspersonalen att använda. Det som är ännu viktigare är att SEQR redan idag går att använda på cirka 500 butiker och restauranger i hela landet. SEQR är därmed den mest användbara betalningsappen i fysiska butiker idag.

Vinnare: SEQR 

Betala på webben

Vi tog hänsyn till inte bara hur lätt det var att genomföra ett köp utan även om det fanns ett mervärde. Hur kan man göra handeln på nätet enklare? Genom att exempelvis låta köparen slippa mata in sina kunduppgifter eller logga in vid varje besök. Det är ett mervärde att hantera leverans- och betalningsfrågor direkt i mobila appen. Sist men inte minst är det viktigt att det även ska finnas en liknande upplevelse när man handlar på webben när man surfar i mobilen. Payair erbjuder allt detta och är därför vinnaren i kategorin.

Vinnare: Payair 

Gränssnitt

Betalkort och kontanter har funnits länge och alla vet precis hur de ska användas. Det är inte fallet med mobila betalningsappar. Vi har därför lagt vikten på hur självförklarande appen är direkt från start, samt hur enkelt det var att navigera mellan olika funktioner. Payair-knappen är lätt att identifiera på nätet och skannern startar direkt när man startar appen. Det finns inga överflödiga funktioner och de få steg användaren ska följa är enkla att förstå.

Vinnare: Payair 

Användarupplevelse

Helhetsintryck och snabbhet var två viktiga kriterier i vår bedömning. Något som också lämnar ett intryck, positivt eller negativt, är hur lätt eller krångligt det är att komma igång. På den tredje punkten samt integrationen av leveransuppgifter i appen har Payair gjort ett bra jobb. Men det är SEQR som ger det bästa helhetsintrycket – appen är stabil, öppnas snabbast av alla, skannern läser QR-koder utan att man behöver anstränga sig och inte minst: Integrationen mellan kontot i telefonen och på nätet är smidig.

Vinnare: SEQR 

Fakta

Klicka på bilden för att se den i full storlek

Totalvinnare: SEQR 

Alla appar har sina styrkor men SEQR får bra poäng i samtliga kategorier och utses därför till vinnare. Viktigt är att kunna betala med appen såväl i butik som på nätet samt att leverera en bra användarupplevelse.

.

.

 

.