Annons

Framtidsmobilen

Test: Huawei Mate 10 Pro

Det främsta användningsområdet för AI idag och de kommande åren är enligt Huawei själva möjligheten för mobilen att tolka bilder.
Med stor skärm och Netflix som fyller ut hela ytan blir upplevelsen angenäm.
Kameran i Mate 10 Pro är riktigt bra och håller samma höga klass som den i Samsungs toppmodeller.
Huaweis egen e-postapp är anpassad för den stora skärmen med flera kolumner men i övrigt har Huawei gjort mycket lite för att utnyttja skärmytan maximalt.
Kameraappen i Huawei Mate 10 Pro kan känna igen om motivet innehåller en hund eller en katt men det ger oklar nytta och har ingen märkbar effekt på bildresultatet.
Selfiekameran tar liksom de bakre kamerorna riktigt bra bilder.

En snabb flaggskeppsmodell med riktigt bra kamera, det är kärnan i våra intryck av Huaweis nya flaggskepp.

Publicerad Uppdaterad

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
9/10
System & program
7/10
Användarupplevelse
7/10
Material & kvalitet
8/10
Totalbetyg
80%

Kamerorna på baksidan

Selfiekameran

Prestanda

Skärmen

Få anpassningar till stora skärmen

AI mer buzzword än verklig nytta

Få unika funktioner i konkurrensen

Precis som sig bör med en flaggskeppstelefon så bryter Huawei Mate 10 Pro ny mark. Den stora skärmen som täcker nästan hela framsidan är så klart en påtaglig nyhet och även vattentåligheten är en egenskap vi ser för första gången i en telefon från Huawei. Mest talar dock Huawei själva om AI, alltså artificiell intelligens, och den dedikerade AI-processor som är integrerad i telefonens systemchip Kirin 970. Det ska vi givetvis återkomma till, men vi börjar med att se till det yttre.

Glas på fram och baksida

Det är inte många kvadratmillimeter av telefonens framsida som inte täcks av skärm. Det här är givetvis en förutsättning för att en telefon med så här stor skärm ändå ska kännas okej i handen och det tycker jag, även tack vare de lätt rundade kanterna, att telefonen gör. På baksidan är det precis som på framsidan glas som gäller och ett färgband i annan nyans i höjd med kamerorna ger telefonen lite extra karaktär. Fingeravtrycksläsaren sitter strax under kamerorna på baksidan och går bra att nå utan att du riskerar att istället kladda ner kameralinserna med fingeravtryck. Jag tycker för övrigt inte att baksidan, trots att den är glansig, är någon fingeravtrycksmagnet att tala om. 

Fyller skärmen

Den stora skärmen är framförallt en fördel om du vill titta på film i till exempel Netflix och då fylls hela skärmen med det klipp du tittar på. I Youtube-appen däremot utnyttjas inte hela skärmen, utan där får jag svarta kanter till höger och vänster om bilden.

Med stor skärm och Netflix som fyller ut hela ytan blir upplevelsen angenäm.

Bättre anpassad är Huaweis egen e-post-app eftersom den är formgiven med flera kolumner och utnyttjar hela skärmytan effektivt, men den vanliga Gmail-appen ser ut som vanligt. Generellt är jag lite besviken över de begränsade anpassningarna som gjorts för den stora skärmen. Du kan visserligen välja att visa två appar samtidigt i delad skärm, men det finns inga smidiga sätt för att dela information mellan apparna, som att dra och släppa text och bilder. Det blir lite “se men inte röra” och det begränsar den praktiska nyttan.

Huaweis egen e-postapp är anpassad för den stora skärmen med flera kolumner men i övrigt har Huawei gjort mycket lite för att utnyttja skärmytan maximalt.

Det tar lång tid innan jag upptäcker en av de främsta fördelarna med skärmen i Mate 10 Pro, för långt ner i inställningarna, fyra steg ner under säkerhetsmenyn, så hittar jag det som Huawei kryptiskt kallar för “Visa alltid information”. Det innebär att skärmen som är av AMOLED-typ kan visa inkomna aviseringar från appar, tiden och till exempel vilken musik som spelas i ett särskilt monokromt läge även när skärmen är i viloläge. Den här funktionen känner vi igen från bland annat Samsung och LG och det är smart eftersom det låter dig snegla på telefonen och få en uppdatering utan att behöva trycka igång skärmen.

Det är en av flera funktioner som Huawei erbjuder för att hjälpa dig spara batteri. Andra är bland annat att anpassa gränssnittet med en mörkare ton och att automatiskt dra ner upplösningen.   

Oklar AI-nytta

Att telefonen med det här nya systemchippet är snabb råder det inget tvivel om, men riktigt så unik som Huawei själva vill hävda är inte Mate 10 Pro. Även Apple har liknande egenskaper i systemchippet på sina senaste Iphone-modeller och har dessutom liksom till exempel Sony tydligare visat vilken nytta AI-tekniken kan bidra med.

Det främsta användningsområdet för AI idag och de kommande åren är enligt Huawei själva möjligheten för mobilen att tolka bilder.

Huawei säger sig använda AI bland annat till att erbjuda mer utvecklad motivigenkänning i kameran så att den ska kunna känna igen inte bara ansikten utan även till exempel katter och hundar för att anpassa kamerainställningar och ta bättre bilder baserat på den informationen. Bakgrunden till det här är att Huawei genom att analysera miljoner bilder av katter och hundar skapat en algoritm som kameran kan använda för att känna igen motiven. Den här inlärningen sker i molnet på Huaweis servrar och de bilder du tar på katter och hundar bidrar alltså inte till att motivigenkänningen blir bättre.

Telefonens AI-processor gör dock att AI-beräkningar kan göras lokalt på telefonen vilket kan vara användbart dels när telefonen saknar uppkoppling, dels för att dina privata data ska kunna analyseras utan att lämna telefonen, vilket så klart är bra för den personliga integriteten.   

I korthet lovar Huawei att AI på sikt ska kunna bidra till att din telefon får bättre batteritid, att du kan ta bättre bilder men i praktiken kommer du som användare troligen inte att märka något, eller ytterst lite, av att tekniken finns där. För att appar i telefonen alls ska kunna utnyttja telefonens AI-processor måste de anpassas för det.

Kameraappen i Huawei Mate 10 Pro kan känna igen om motivet innehåller en hund eller en katt men det ger oklar nytta och har ingen märkbar effekt på bildresultatet.

AI är fortfarande, och det medger även Huawei, i ett tidigt utvecklingsskede. Idag handlar det mest om just motivigenkänning i bilder och först om 4–5 år tror man på Huawei att AI i telefonen kan bidra med mer långtgående slutsatser, som att dra logiska slutsatser och förstå användarens intentioner.

Riktigt bra kamera

Motivigenkänningen av hundar och katter fungerar för det mesta, men det är oklart vad det bidrar med för att faktiskt ta bättre bilder. Ändå är kameran särskilt intressant i Mate 10 Pro, för här har Huawei gjort stora framsteg. Mate 10 Pro är liksom många andra mobiler idag utrustad med en selfiekamera och dubbla kameror på baksidan.

Kameran i Mate 10 Pro är riktigt bra och håller samma höga klass som den i Samsungs toppmodeller.

När jag först börjar använda telefonen står det snabbt klart att kameran hör till de bästa mobilkamerorna vi testat och då är det framförallt bilderna i mer utmanande situationer med dåligt ljus som imponerar. De dubbla kamerorna på baksidan används för att skapa fingerad oskärpa så att du ska kunna ta bilder där motivet är skarpt och bakgrunden är effektfullt oskarp. Det fungerar som utlovat och kan vara en användbar funktion särskilt eftersom Mate 10 Pro är ovanligt bra på att känna av gränserna för var motivet slutar och bakgrunden börjar.

Dessutom är selfiekameran riktigt bra och klarar även att ta fina bilder när ljuset är sämre.

Selfiekameran tar liksom de bakre kamerorna riktigt bra bilder.

En lika given som spännande jämförelse är att ställa Mate 10 Pro mot Samsungs Note 8 som imponerat mest som kameramobil i våra tester. Faktum är att jämförelsen blir mycket jämn, så jämn att det är svårt att kora en klar vinnare. Note 8 har optisk zoom och ett mer genomarbetat kameragränssnitt och Mate 10 Pro har mer övertygande selfiekamera, men skillnaderna är sannerligen inte stora.

Svårt i konkurrensen

Det är framförallt kameran tillsammans med den generella prestandan som är styrkorna med Huawei Mate 10 Pro och det gör att den får svårt att sticka ut i mängden. AI-funktionen är visserligen något som kan göra att telefonen begåvas med fler funktioner i takt med att tekniken utvecklas, men den innebär i nuläget ingen egentlig faktisk fördel gentemot konkurrenterna. Mycket av förutsättningarna för en bra upplevelse, till exempel med stor skärm, finns här men Huawei har inte gjort tillräckligt mycket för att omsätta tekniken till praktisk nytta för oss som användare. 

Å andra sidan

Elias Nordling: På en telefon som i övrigt hör till de bästa i varje kategori hade jag önskat mig en lite bättre skärm. Jag är inte den som normalt klagar på full-HD-upplösning, men just men just OLED-skärmar har bara den upplösningen i en färg, övriga två har färre bildpunkter, och jag tycker det märks. 1440 pixel på bredden hade givit en skärm i nivå med Samsungs och LG:s bästa. 

Batteritest

Batteriets videotid: 8 h 51 min 

Frågor och svar

Har Huawei molntjänster för att till exempel göra backup på mina bilder?

Ja och nej. Huawei har molntjänster där du kan se till att alla dina bilder, kontakter och så vidare lagras säkert på servrar som Huawei har satt upp i Tyskland. Den här tjänsten finns dock inte lanserad i Sverige vid försäljningsstarten för Mate 10 Pro utan lanseras först under 2018.  

Hur fungerar det med hörlursuttag?

Vanligt hörlursuttag av 3,5-millimeterstyp har Huawei bantat bort och istället får du nöja dig med trådlösa bluetoothlurar, de medföljande lurarna som ansluts via USB-C eller adaptern som även den medföljer.

Vad överraskar med Huawei Mate 10 Pro?

Det kan löna sig att gräva i inställningarna. Här hittar jag efter lång tids sökande inställningen för att aktivera Always on display och här finns även funktionen för tvillingapp, så att du till exempel kan ha två separata inloggningar aktiva på Facebook Messenger utan att behöva logga in och ut för varje byte.

Ett alternativ

Mer produktiv

Med en jämnbra kamera och fler anpassade funktioner som utnyttjar den stora skärmen är Samsungs Note 8 ett starkt alternativ, oavsett om du känner behov av penna eller ej.  

Testbild

Vi får väldigt bra bilder i dagsljus såväl som när det är mörkt. Dessutom kan funktionen för oskarp bakgrund producera riktigt effektfulla bilder när förutsättningarna är de rätta. 

Har har vi använt funktionen för oskarp bakgrund (eller som Huawei kallar funktionen Stor bländareffekt) då man kan ställa fokus även i efterhand.

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
9/10
System & program
7/10
Användarupplevelse
7/10
Material & kvalitet
8/10
Totalbetyg
80%

Fakta

Allmänt

Modell Mate 10 Pro

Tillverkare Huawei

Lanseringsdatum 2017-10-16

Mått 154,2 x 74,5 x 7,9 mm

Vikt 178 g, 87 %

Pris 8000 kr

System Android

Systemversion 8.0

Chipset Kirin 970

Processor 4 x 2,4 GHz , 4 x 1,8 GHz

Skärm

Mått 6 tum, 91 %

Upplösning 2160 x 1080 pixel

Pixeldensitet 402 ppi, 95 %

Typ Super AMOLED

Minne

RAM-minne 6 GB, 65 %

Lagringsminne 128 GB

Minneskortplats Nej

Batteri

Kapacitet 4000 mAh, 81 %

Uppmätt videotid 8 tim, 51 min

Trådlös laddning Nej

GFXBench 191,6 min

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

3g-band 850 MHz, 900 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz

LTE-hastighet Cat 18 (1200 Mbit/s ner, 150 Mbit/s upp)

Dubbla simkortsplatser Ja

Kamera

Upplösning 20 Megapixel, 33 %

Kameraknapp Nej

Fotobelysning Fotolampa

Videoinspelning, upplösning 3840 x 2160 pixel

Frontkamera Ja

Upplösning på frontkameran 8 megapixel, 40 %

Anslutningar

Anslutningskontakt USB Typ C

Hörlursuttag Nej

Bluetooth 5.0

Wifi 802.11 a/b/g/n/ac

GPS Ja

Övrigt

Tålig Vattentät

FM-radio Nej

NFC Ja

Fingeravtrycksläsare Ja

IP-klass IP67

Benchmark-tester

Antutu 6.0 173395

Basemark 3178

GFXBench Manhattan ES 3.0 Onscr. 55 FPS, 66 %

GFXBench T-Rex Onscreen 60 FPS

Geekbench 4: CPU Single-core 1900

Geekbench 4: CPU Multi-core 6788

Geekbench 4: Compute 7888

Google Octane 8179, 22 %

Jetstream 1.1 53,514

Basemark Web 3.0 200,15

Kamerorna på baksidan

Selfiekameran

Prestanda

Skärmen

Få anpassningar till stora skärmen

AI mer buzzword än verklig nytta

Få unika funktioner i konkurrensen