Genomtänkt speciallösning

Test: Doro 8040

Inom ramen för vad du kan göra med Android gör Doro ett rätt bra jobb med att göra smartphonen mer lättillgänglig, men du får också betala för det.

Publicerad Uppdaterad

Betyg

Telefoni & Data
7/10
Media & Skärm
5/10
System & program
7/10
Användarupplevelse
8/10
Material & kvalitet
7/10
Totalbetyg
68%

Användargränssnittet

Smarta tjänster

Prestandan

Bordsstället

Vi fick en fråga från Doro. Någon på redaktionen kanske hade en förälder som ville prova nya Doro 8040. Det lät som en bra idé. Det är ju lätt för oss här på Mobilredaktionen att sitta och ha synpunkter på en telefon som egentligen vänder sig till en målgrupp som står rätt lå

ngt ifrån oss, äldre med ringa eller ingen erfarenhet av smartphones.Min pappa har en Iphone, men min mamma hade en gammal Lumiamobil från Nokia där jag försökt att hjälpligt konfigurera om användargränssnittet i Windows Phone till så få störande element som möjligt för den som mest vill ringa och skriva meddelanden. Hon fick bli försökspilot.

Om jag ändå ska vara Mobilredaktör för ett ögonblick kan jag konstatera att Doro 8040 visserligen inte är en särskilt dyr telefon för 2500 kronor, men ser man till skärmens kvalitet och upplösning, mängden minne och processorns hastighet skulle man kunna få tag på en motsvarande telefon för en tusenlapp, eller en betydligt bättre för 2500 kronor. Sedan kan man installera en ny hemskärmsapp, till exempel Wiser, Koala Phone Launcher eller Big Launcher som anpassar telefonens hemskärmar till något som liknar Doros systemversion.Men samtidigt är det jag beskriver förmodligen ingen lek för målgruppen och man kanske inte heller har nån vän eller anhörig som kan fixa detta. Doros system går också lite mer på djupet (men inte mycket) än en hemskärmsapp. Det kanske kan vara värt ett prispåslag på 1500 kronor att få detta löst från start.

Vägledning vid start

När du startar telefonen går du igenom ett konfigurationsförfarande där du får svara på om du använt en smartphone tidigare eller inte och som anpassar instruktionerna efter detta. Vissa aspekter av detta är riktigt bra, som att du får ställa in lagom textstorlek direkt i konfigurationen. Samtidigt har Doro gjort en del ändringar i startskärmskonceptet som inte är helt intuitiva för mig som är van vid hur det brukar funka, men inte heller för min mamma. Visst är det praktiskt med lite snabbgenvägar på startskärmen, men rutnätet med ikoner för funktioner har varit etablerad standard för mobiler sedan långt innan Iphonen och hade kanske till och med varit mer lättillgängligt.

Det finns också gränser för hur mycket man kan åstadkomma med startskärmar. Bakom den har vi fortfarande inte helt lätta Android, med bland annat notifieringsfältet som orsakar osäkerhet för vår testperson mamman. Om man främst vill använda telefonen för att ringa och skriva textmeddelanden behöver man kanske egentligen inte en smartphone, men den stora skärmen är inte bortkastad. Det blir ju mer utrymme för större text.

En funktion som testpiloten särskilt uppskattar är att när man ska mata in text, till exempel för sms, så får man såsom telefonen är förkonfigurerad först välja mellan om man vill ha skärmtangentbord eller inmatning med taligenkänningen. Röstinmatningen visar sig fungera utmärkt och testpiloten föredrar den framför tangentbordsinmatningen.

Strul med låsskärm

Ett udda problem vi stöter på under testperioden är att testpiloten får problem att låsa upp telefonen med sveplås. Det visar sig att det finns ett särskilt extra sveplåsskydd som ska aktiveras när telefonen är i fickan eller väskan för att hindra den att gå igång av misstag, men så som min mamma håller mobilen innebär det att ett nytt sveplås dyker upp när hon svept bort det första, men när man ska svepa bort det andra återgår telefonen till det första och hon kommer aldrig in i telefonen. Enligt Doro fungerar denna funktion som avsett, men man kommer att förbättra den i en kommande uppdatering. Vi löser det genom att stänga av skärmlås helt.

Doro har ett par trevliga extratjänster som gör att de som är äldre kan ta hjälp av anhöriga. Dels har vi My Doro Manager, som är en webbtjänst där vem som helst som fått inloggningsinformationen kan gå in och inte bara hitta borttappad telefon utan även ändra vissa av telefonens inställningar, om telefonens innehavare tycker det är svårt att lära sig hur man gör det.

Connect & Care är en funktion där anhöriga och vänner kan installera en app på sin telefon. Den kan man dels använda för att ha en gemensam att göra-lista och liknande, dels kan de anhöriga se var telefonens ägare befinner sig, och slutligen fungerar den som trygghetslarm för telefonens ägare. Det här är dock en tjänst som kostar 39 kronor i månaden efter första året som är gratis.

Opraktisk bordsladdare

En lösning som känns väldigt Doro är bordsstället som följer med telefonen. Du ställer telefonen i den när du vill ladda den, och i övrigt är stället milt användbart, till exempel för att förvandla telefonen till bordsklocka eller tavelram med bildspel. Det är fullt möjligt att sätta telefonen med fel sida ner i bordsstället så att den inte laddar, vilket händer flera gånger under testperioden. Å andra sidan finns även standardkontakt för USB i telefonen, så om du skulle vara hemma hos en vän och behöva ladda mobilen kan du be om hjälp, och om du ska ut och resa behöver du inte packa med bordsställ och allt.

Batteritiden på Doro 8040 tillhör inte telefonens styrkor, men om du använder den just för att ringa och skriva textmeddelanden klarar den sig så klart flera dagar. Någon snabbladdning får du inte från bordsstället om batteriet tagit slut.

Vår testpilot gillar mobilen och tycker att den är ett lyft både i användarupplevelse och hur snygg den är jämfört med den Lumiamobil hon använde tidigare. Trots allt gör det skillnad att ta en vanlig mobil och konfigurera upp den för att bli enkel och ha stor text jämfört med att köpa en som är specialgjord för ändamålet. Tänkte du börja installera ett antal appar tillhör du förmodligen inte längre målgruppen, och därför kanske det inte heller är ett problem att prestandan inte är fantastisk.

Å andra sidan

Erik Mörner: Jag är mest fascinerad över ambitionen. Doro gör mycket rätt, men ändå sätter Android en del begränsningar och Doro skälva är inte helt konsekventa. Det finns onekligen en bra tanke bakom knapparna Visa, Skicka, Ringa på startskärmen, att man inte ska behöva bry sig om tekniken eller vilken app som används, men när det inte är genomfört helt fullt ut är jag benägen att säga att IPhone med sitt tydliga rutnät av ikoner och lite vana på det ändå är enklare att använda.

Frågor och svar

Hur är kvalitetskänslan? Telefonen känns inte lyxig, men den är välbyggd och ligger bra i handen. Den är lite tjockare än vad som är motiverat av telefonens hårdvara.

Hur är skärmen? Upplösningen är tillräcklig, men den skiftar en del i färg när man vinklar telefonen åt olika håll.

Hur är kameran? Det är svårt att hitta sämre kamera på en ny mobil, men det beror främst på att kamerorna har blivit så mycket bättre. Har du en fem år gammal mobil tidigare kommer du att tycka att kameran är riktigt bra.

Ett alternativ

Doro 8030 Doros äldre motsvarighet är rätt mycket billigare, men du tappar i skärmupplösning och får en betydligt äldre Androidversion i botten.

Så länge du fotar stillastående motiv eller utomhus blir kamerans bilder helt okej, om än inte i nivå med andra dyrare mobiler, eller ens mobiler i samma prisklass.

Betyg

Telefoni & Data
7/10
Media & Skärm
5/10
System & program
7/10
Användarupplevelse
8/10
Material & kvalitet
7/10
Totalbetyg
68%

Fakta

Allmänt

Modell 8040

Tillverkare Doro

Lanseringsdatum 2017-12-01

Mått 148,6 x 70,1 x 9,48 mm

Vikt 165 g, 82 %

Pris 2500 kr

System Android

Systemversion 7.0

Chipset Mediatek MT6738

Processor 4 x 1,5 GHz , 4

Skärm

Mått 5 tum, 75 %

Upplösning 1280 x 720 pixel

Typ LCD - IPS

Minne

Lagringsminne 16 GB

Minneskortplats Ja

Batteri

Kapacitet 2920 mAh, 60 %

Standbytid enligt tillverkaren 550 tim

Taltid enligt tillverkaren 28 tim

Uppmätt videotid 4 tim, 29 min

Trådlös laddning Nej

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

3g-band 850 MHz, 900 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz

LTE-hastighet Cat 12 (600 Mbit/s ner, 150 Mbit/s upp)

4g-band Band 1 (2100 MHz), Band 3 (1800 MHz), Band 7 (2600 MHz), Band 8 (900 MHz), Band 20 (800 MHz)

Dubbla simkortsplatser Nej

Kamera

Upplösning 8 Megapixel

Kameraknapp Nej

Fotobelysning Fotolampa

Videoinspelning, upplösning 1920 x 1080 pixel

Frontkamera Ja

Upplösning på frontkameran 2 megapixel

Anslutningar

Hörlursuttag Ja

Bluetooth 4.0

Wifi 802.11a/b/g/n

GPS Ja

Övrigt

Tålig Nej

FM-radio Ja

NFC Ja

Fingeravtrycksläsare Nej

Stereohögtalare Nej

Benchmark-tester

Antutu 6.0 35905

Basemark 747

Geekbench 4: Compute 1271

Användargränssnittet

Smarta tjänster

Prestandan

Bordsstället