Annons

Sensorpanel i toppen

Test: Asus Zenfone 5 - stor skärm och många funktioner

Stor skärm och många olika funktioner får plats i Zenfone 5.

Publicerad Uppdaterad

Betyg

Telefoni & Data
8/10
Media & Skärm
7/10
System & program
7/10
Användarupplevelse
7/10
Material & kvalitet
7/10
Totalbetyg
72%

Skärmen

Anpassningsmöjligheter

Anonym formgivning

Få riktigt unika funktioner

ANNONS: Köp Asus Zenfone 5 här!

En lång rad funktioner som ska låta dig anpassa telefonen och dessutom förenkla användandet. Det tillsammans med kameran som är särskilt bra i mörker, det är kärnan i vad Asus Zenfone 5 levererar i förhållande till sina konkurrenter.

En av många

När den här telefonen och den mer kraftfulla syskonmodellen Zenfone 5Z visades upp för första gången i början av året var sensorpanelen i toppen av skärmen troligen det som väckte mest uppmärksamhet.

Då var det fortfarande relativt ovanligt och nästan bara Iphone som använde sig av, men nu är sensorpanel snarare regel än undantag, även bland nyare Androidtelefoner. 

Mycket skärm

Skärmen, där ju sensorpanelen sitter, har så klart kvar sina fördelar även nu när konkurrenterna i många avseenden tagit samma väg. Den är på 6,2 tum och känns nästan större eftersom Asus har så mycket skärm i förhållande till telefonens mått.

Fingeravtryckssensorn är placerad på baksidan av telefonen och det ger så klart extra utrymme på framsidan. Ljusstyrkan upplever jag som ovanligt bra och den stödjer både automatisk färgtemperatur baserat på omgivningsljuset och så kallat blåljusfilter som är särskilt användbart kvällstid och gör att ljuset blir mer vilsamt för ögat och inte blir så skarpt. Ljusstyrkan gör också att det går bra att läsa från skärmen i direkt solljus, särskilt då i den måttliga mängd som vi är bortskämda med i Sverige.

En given fördel med det här långsmala skärmformatet är möjligheten att köra flera appar samtidigt i skärmen. Långsmalt format gör att man får plats med två appar på höjden och samtidigt kan få fram tangentbord utan att det för den skull blir för trångt. Använd det till exempel genom att surfa på webben i ena halvan och samtidigt föra anteckningar i den andra halvan av skärmen utan att för den skull behöva växla fram och tillbaka mellan olika appar. 

Beror på appen

Hur skärmytan utnyttjas, särskilt när det gäller sensorpanelen i toppen beror lite på vilken app det är vi pratar om. I Asus egen fotogalleriapp kan jag utnyttja hela skärmytan när jag tittar på stillbilder. Då skär alltså sensorpanelen in i bilden, men när jag tittar på film får jag göra det med svarta kanter runt om.

Ser jag på film i Netflix visas den även där med svarta kanter medan Youtubeappen låter dig zooma in på film så att den fyller hela skärmytan, inklusive utrymmet på vardera sida om sensorpanelen. Jag tycker hur som helst att sensorpanelen är en rimlig kompromiss. Det handlar om att hitta det bästa sättet för att få så mycket skärmyta som möjligt och samtidigt få plats för högtalare, selfiekamera och sensorer som måste finnas på framsidan för de funktioner vi förväntar oss. Just selfiekameran har Asus satsat extra på. Den används för att du, som komplement till fingeravtrycksläsaren även ska kunna låsa upp telefonen med ansiktsigenkänning. Den fungerar bra, faktiskt även i lite sämre ljus, något som annars kan vara ett problem.

Egen selfieapp

För den som gillar selfies har Asus en jag tycker omotiverad, men ändå ambitiös helt egen app för det. Detta trots att selfies går att ta även i den vanliga kameraappen. I selfieappen vars fullständiga namn är Selfie Master inkluderas en hel rad funktioner. Dels handlar det om en hel del olika skönhetsfilter, men här finns även en undermålig kopia av Apples Animojis, här kallade Zenimoji, här finns även möjlighet att kombinera bilder du tagit, inte bara selfies, till collage och bildspel. Skönhetsfiltren i selfieappen kan förstora dina ögon, smalna kinderna och om du utnyttjar filtren till fullo kan du se rent skräckinjagande ut. De tecknade figurerna i 3D som du på Iphone X-manér kan styra med hjälp av dina läpp- och ansiktsrörelser lider av fördröjningar och dålig synk. Det är visserlige en fördel att de kan delas med valfri app, men begränsningarna teknikmässigt samt att det bara finns tre olika figurer gör både nyttan och nöjet klart begränsat.

Ska vara smart

De flesta funktioner är, nästan utan att jag överdriver, enligt Asus marknadsföring drivna av telefonens artificiella intelligens. Det gäller allt från skärmen som är en smart AI-skärm till kameran, till prestandan till ringsignalerna, batteriladdningen och själva telefonsamtalen. Det är inte lätt att se den verkliga kopplingen till AI i alla dessa funktioner. I kameran är det första som händer när jag börjar testat att den identifierar en blomma som mat. Nästa sak som händer är att fotogalleriet i telefonen börjar med att kategorisera bilder efter personer den hittar i bilderna och kategoriserar bilderna på mig som två olika personer.

Tanken är hur som helst att kameran till exempel ska kunna anpassa inställningarna efter motivet och ta extra bra bilder. Och bra bilder tar telefonen, särskilt märker jag när det är lite mörkare att den är ovanligt ljuskänslig så du ser fler detaljer även när det är riktigt mörkt. Fortfarande kan dock färgåtergivningen bli bättre och det är även viss risk för brus, så kameran är långt ifrån fullkomlig.

Utifrån och in

Till det yttre har Asus Zenfone 5 ett relativt anonymt utseende. Det finns inte mycket som gör att den sticker ut i mängden. Baksidan är täckt i glas med en cirkelslipning med utgångspunkt i fingeravtryckssensorn vilket gör att baksidan skiftar i kulör beroende på infallande ljus. Dubbelkamerorna sticker ut någon millimeter och telefonens kanter är skönt avrundade för bra grepp. På insidan är det Asus tillägg till Android 8 som gäller och det innebär en hel del olika tillägg som man inte ser i andra Android-mobiler.

Asus har de senaste åren tagit stora steg för att rensa upp sitt gränssnitt och nu är det betydligt bättre än det varit. Ändå skickar tillverkaren med en hel del verktyg som visserligen inte stör särskilt, men heller inte bidrar direkt med extra användbarhet.

Prestandamässigt erbjuder Zenfone 5 inget extra. Det är ingen flaggskeppsmobil och den fungerar bra vid vardaglig användning, men definitivt utan att imponera. Särskilt intressant är därför systermodellen Zenfone 5Z som är mycket snarlik men har bättre prestanda med snabbare processor och mer arbetsminne. Gemensamt har de båda dock att de har svårt att sticka ut tydligt med unika funktioner i konkurrensen. 

Å andra sidan

Elias Nordling: Jag reagerar spontant på hur mycket skärm man fått in i ett handvänligt format, och då har jag ändå just jämfört en lång rad mobiler som försökt få in så mycket skärm som möjligt. Känslan förstärks av att telefonen är jämförelsevis lätt. Prislappen är också trevlig, men jag har svårt att se varför man inte skulle välja den 500 kronor dyrare Zenfone 5Z som utöver betydligt snabbare processor är identisk. 

Batteritest

Batteriets videotid: 6 h 07 min

 

Frågor och svar

Vad är mest unikt med den här telefonen?
När den lanserades var sensorpanel ovanligt, men där är Zenfone 5 numera snarare mainstream. En rad olika specialfunktioner och inställningsmöjligheter gömmer sig i inställningsmenyn, men det är få av dessa som verkligen bidrar med något användbart.  

Är telefonen vattentålig?

Nej, trots att allt fler tillverkare hoppat på det tåget så har Asus inte IP-klassificerat sin telefon.

Trådlös laddning då?

Nej, tyvärr inte det heller. 

Ett alternativ:

Framförallt billigare
Närmast till hands när man ser på alternativ till Zenfone 5 är konkurrenter som ger ungefär samma sak, men är betydligt billigare. Tydligaste konkurrenten nu när Zenfone 5 inte erbjuder flaggskeppsprestanda är Motorola Moto G6 Plus som är hela 1500 kronor billigare.  

Testbild

Zenfone 5 tar bra bilder, men visar brister i vissa situationer och är ingen konkurrent till de bästa kameramobilerna på marknaden.

ANNONS: Köp Asus Zenfone 5 här!

Betyg

Telefoni & Data
8/10
Media & Skärm
7/10
System & program
7/10
Användarupplevelse
7/10
Material & kvalitet
7/10
Totalbetyg
72%

Fakta

Allmänt

Modell Zenfone 5

Tillverkare Asus

Lanseringsdatum 2018-02-27

Modellnummer ZE620KL

Mått 153 x 75,7 x 7,7 mm

Vikt 155 g, 76 %

Pris 4500 kr

System Android

Systemversion 8.0

Chipset Snapdragon 636

Processor 8 x 1,8 GHz

Skärm

Mått 6,2 tum, 94 %

Upplösning 2160 x 1080 pixel

Typ LCD - IPS

Minne

RAM-minne 4 GB, 43 %

Lagringsminne 64 GB

Minneskortplats Ja

Batteri

Kapacitet 3300 mAh, 67 %

Uppmätt videotid 6 tim, 7 min

Trådlös laddning Nej

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

3g-band 850 MHz, 900 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz

LTE-hastighet Cat 12 (600 Mbit/s ner, 150 Mbit/s upp)

4g-band Band 1 (2100 MHz), Band 3 (1800 MHz), Band 7 (2600 MHz), Band 8 (900 MHz), Band 20 (800 MHz), Band 38 (2600 MHz TDD)

Dubbla simkortsplatser Ja

Kamera

Upplösning 12 Megapixel, 20 %

Kameraknapp Nej

Fotobelysning Fotolampa

Videoinspelning, upplösning 3840 x 2160 pixel

Frontkamera Ja

Upplösning på frontkameran 8 megapixel, 40 %

Anslutningar

Anslutningskontakt USB Typ C

Hörlursuttag Nej

Bluetooth 5.0

Wifi 802.11 a/b/g/n/ac

GPS Ja

Övrigt

Tålig Nej

FM-radio Ja

NFC Ja

Fingeravtrycksläsare Ja

Stereohögtalare Nej

Benchmark-tester

Antutu 7.0 125008

Basemark 2001

GFXBench Manhattan ES 3.0 Onscr. 15 FPS, 18 %

GFXBench T-Rex Onscreen 34 FPS

Geekbench 4: CPU Single-core 1328

Geekbench 4: CPU Multi-core 4703

Geekbench 4: Compute 4411

Google Octane 8549, 23 %

Jetstream 1.1 45,512

Skärmen

Anpassningsmöjligheter

Anonym formgivning

Få riktigt unika funktioner