Chatt

38 svar om Lumia 1020 och Moto X

Mobilredaktionen har svarat på era frågor om Nokia Lumia 1020 som vi testat på plats i New York, om den efterlängtade Moto X och om kommande Iphone.

Publicerad Uppdaterad

Vilka får Snapdragon 800? 

rolle: Vilka mobiler är på gång med Snapdragon 800? 

David Boda: LG har bekräftat att Optimus G2 kommer att ha den. Annars är det mest rykten kring kommande mobiler men det är ingen vild gissning att många av flaggskeppslurarna kommer ha 800 under skalet. Sony Xperia Z Ultra ser ut att vara först ut.

Iphone 5

jesper broberg: när kommer iphone 5s ut?

Erik Mörner: Jag vet ju inte säkert,men tittar man på hur Apple ligger till i utvecklingen av Ios 7 beta så skulle jag gissa på att en ny Iphone visas upp i september och kommer ut i butik i Sverige en månad senare.

Barnsäker

Niclas: Finns det någon App eller funktion som gör att jag kan sortera in program och "låsa" mappen? Detta för att skydda dem från klåfingriga barn.

David Boda: På Ios går det inte om man inte Jailbrake:ar enheten. Däremot kan du lösenordsplockera vissa funktioner och appar i inställningar – allmänt – begränsningar. Mer information hittar du här: http://support.apple.com/kb/ht4213 

På Androidplattor som Nexus 7 går det att skapa flera användarkonton och på så sätt styra vad som är tillgängligt. Du kan också ladda ner appar, som Kids Place -Parental Control eller Apex Launcher från Google Play.  

Moto X i Sverige?

rasmus med k: kommer Motorola Moto X att säljas här? 

Erik Mörner: Förmodligen inte, Motorola har ju ingen försäljning i Sverige längre, så jag gissar att vi blir utan. Däremot kan det ju gå att köpa den online om inte av Google själva så via någon återförsäljare kanske.

Uppdateringar inför plugget

Alexander: Ska jag vänta på nya modeller från utvecklarma eller gå för s4, xperia z, eller iPhone 5? Ska börja studera i höst och behöver då en smartphone.

Erik Mörner: Den av de mobilerna som är närmast en uppdatering är ju Iphone, så är du osäker kan du ju vänta till september eller när Apple lanserar, men då antar jag att terminen redan börjat. Så det är nog bra att slå till nu då.

Moto X

ruben: Kommer motorola moto x säljas här tror ni ? tacksam för svar....

Erik Mörner: Nej det tror jag inte, men det finns ju webbutiker där man kan få tag även på en del lurar som "egentligen" inte är tillgängliga här i Sverige. Eller så kan man så klart åka utomlands och handla om man vill det.Bra dock att tänka på operatörslås och frekvenser så att telefonen säkert fungerar i Sverige.

Iphone och 4G

anyom: Vet du om iphone kommer med 4G?

Erik Mörner: Jag är inte så säker på det. Nu har ju Iphone 5 4G i begränsad omfattning hos Tele 2 och Telenor i Sverige. Förhoppningsvis stödjer nästa Iphone 4G i samma frekvenser som övriga tillverkare.

Dubbla skärmar 

Patrik: Går det att med Ipad få teven visa en sak medan man samtidigt ser en annan sak på sin Ipad?  (Med hjälp av Apple TV.) T.ex. att man ser en film genom Viaplays app som körs ut att så den visas på teven och samtidigt kan ta fram Facebook på sin Ipad utan att filmen försvinner från teven.

Erik Mörner: Om appen du använder stödjer det så går det, men inte just som du beskriver. Den här tekniken används mest för spel, så att du till exempel får en karta och navigering i plattan och själva spelmiljön på tv-skärmen.

4.3 till S4

Hevar: Kommer Samsung Galaxy S4 få Android 4.3?

David Boda: Information om Samsing uppdateringar hittar du här. När det gäller S4 så vore jag förvånad om den inte får 4.3. http://www.samsung.com/se/info/update.html

Iphone på Blocket

Sanna: iPhone - Ser att det är otroligt många iPhone på Blocket, Vad beror det på? Tappar de i popularitet?

Erik Mörner: När jag intervjuade Blocket förut sa de att det ökar väldigt mycket i samband med en lansering av en ny modell, så det är kanske Iphoneanvändare som vill vara ute i god tid inför släppet av en ny Iphone så att de själva kan byta upp sig?

HTC Butterfly S och Max

Dykan: Tjena, Har 2 frågor om kommande HTC.. När kommer Butterfly S till Sverige? Och vad är skillnaden på den och One? Och sen när HTC Max kommer till Sverige? Tack på förhand...

David Boda: Tveksamt om Butterfly S kommer hit, i Europa verkar HTC satsa på ONE-serien. Med tanke på att HTC precis har lanserat HTC One Mini och HTC One får ses som en mellanstor mobil numera är det inte osanolikt att de slämmer en "Max", men än så länge finns det inte konkreta uppgifter kring det. 

Vem är mest sugen på 1020? 

Johan: Vem på redaktionen ser mest fram emot Lumia 1020'in?

Erik Mörner: Jag var ensam om att testa den på plats i New York, men det är alltid roligt att få möjlighet att även testa i verkligheten. Det är ju skillnad att använda den i Nokias uppmonterade demomiljöer och att ta den med vart man vill.

Försenat S-band

Fredde: När kommer egentligen Samsung S-band att släppas i Sverige och kommer den att ha en väckningsfunktion likt Fitbits armband?

Erik Mörner: De skulle kommit i juni var det sagt, men de verkar vara försenade. Jag har inte fått någon bekräftelse på när de verkligen dyker upp.

Säkerhet och integritet

leox: Önskemål: På senare tid har fler och fler företag och myndigheter ertappats med hela handen nere i övervakningsburken. Jag tycker Mobil vid varje recension borde ta med integritetsaspekten; varför måste den här appen ha tillgång till irrelevant information? Vad gör den här tillverkaren rent konkret för att skydda dina personuppgifter osv.

David Boda: Jag håller med om att ämnet är väldigt viktigt att belysa, men att göra det i varje recension skulle ta alldeles för mycket tid. Istället tycker jag det är bättre att vi fortsätter göra som nu, nämligen att följa ämnet i nyhetsform och göra reportage om integritet samt skolor om säkerhet. 

Pris på Lumia 1020

Christopher: Hej! Min fråga är hur pass bra den nya Nokia 1020 är i jämförelse med andra topp telefoner som iphone 5 osv? Det ända man hör om den är ju bara om kameran. Sen när man kan tänkas få tag på den här i Sverige och vad prislappen tros landa på? 

Erik Mörner: Kameran klarar zoom och att föreviga rörelser i mörker bättre än konkurrenterna eftersom den har riktig blixt. Att du mest hör om kameran har ju att göra med att det är den som skiljer 120 från resten. I övrigt är den ju väldigt lik Nokias andra telefoner med Windows Phone. Vi återkommer så klart med alla detaljer när vi får loss ett testexemplar. Det är inte helt bestämt när Lumia 1020 kommer till Sverige, men Nokia uppger fjärde kvartalet i år och då med ett pris på omkring 6500 kr.

Lumia 1020 i Sverige?

Robin: När kommer Lumia 1020 till Sverige?

Erik Mörner: Fjärde kvartalet säger Nokia, men är du väldigt otålig borde du kunna beställa den från utlandet för där kommer den ju redan detta kvartal.

När får vi Xperia Z Ultra? 

Kimpa: När kommer sony xperia z ultra finnas i butik? va tror ni om den? 

Erik Mörner: Jag gillar den, framförallt att den är så tunn. Samtidigt mer långsmal också, så den funkar i handen även om den så klart är väldigt stor. Sony Xperia Z Ultra ska komma ut i butik tredje kvartalet, så den bör dyka upp i slutet av sommaren.

Vilken är bäst? 

Undrande: Om uppgifterna kring Sonys nya flaggskepps mobil stämmer, kommer den då vara bättre än Nokias 1020 lur? 

Erik Mörner: Svårt att säga kategoriskt. Den kommer garanterat inte ha 41 megapixel och Nokias teknik kring det så man kan säkert säga att de kommer att vara bra på olika saker. Vi väntar med ett avgörande tills vi faktiskt har båda enheterna i våra händer.

Hur ny kommer nästa Iphone att vara? 

Stålhanden: Finns det egentligen nån chans alls att nästa iphone blir särskilt olik iphone5? 

Erik Mörner: Chans ja, men om Apple följer sin vana så blir det ju en telefon som ser ut som Iphone 5. Kraven på att något helt nytt ska komma har väl i och för sig aldrig varit större än nu och vältajmat samtidigt som Ios 7 kommer ut att göra något nyare. 

Vilken kommer först?

curt haglund: jag vill gärna veta när Lumia 925 och L1020 kommer till Sverige. Går det att få svar på det?

Erik Mörner: Det Nokia sagt är att båda de telefonerna ska dyka upp i Sverige under fjärde kvartalet, så det kan kanske till och med bli så att Lumia 1020 hinner hit före 925:an.

Segare lur med Ios 7?

Lucas: Riskerar man att få en segare telefon om man uppdaterar iphone 4 till det näst  kommande operativsystemet iOS 7? 

Erik Mörner: Ja, så har det ju varit tidigare i alla fall, att det nya systemet är slöast på de älsta telefonerna. Är du orolig kan du ju avvakta med att uppgradera och se vad andra säger.

Budget-Iphone

Lucas: Hur är det med Apple och sin budget variant på mobiltelefon kommer det att komma?

Erik Mörner: Ryktet har ju funnits länge. Att det finns en billigare telefon under utveckling är ju troligt, sedan om Apple väljer att verkligen lansera den är ju en helt annan femma.

Pris på HTC Mini

Rasmus: Vad tror ni kommer att bli det rekomenderade priset för htc one mini?

Erik Mörner: 3999 kr säger HTC. 

Samma lika

mobilnörden: Vilka färger kommer htc one mini släppas i?

Erik Mörner: Samma som HTC One, alltså silver och svart.

När kommer flaggskeppen? 

Patrik: När är eran gisning at nya flaggskeps kommer ut från Samsung, Sony och Htc? 

Erik Mörner: IFA-mässan i Berlin i september låter rimligt. Ska vi gissa på Samsung Galaxy Note 3, Sonys kameravärsting och HTC One Maxi?

Vilken Lumia ska man ha? 

Johnny: Hej, När kommer Lumia 925 1020 till sverige. Och finns det någon anledning att välja 925 istället för 1020?  Mvh. Johnny.

Erik Mörner: Bågge kommer under fjärde kvartalet, men vi har inte fått någon exakt tidpunkt ännu. Nja, anledningen att välja 925 skulle väl främst vara att den är billigare då.

När kommer nästa generation? 

Kajsa: När tror ni att nya iPhone och iPad kommer?

Erik Mörner: September gissar vi på, i samband med att Ios 7 släpps skarpt.

Vattentät framtid

Kristoffer: Hej! Jag undrar vad ni tror om framtiden för vattentäta telefoner? Jag tycker det är väldigt bra att Sony tagit kommandot, men tror ni fler kommer följa efter? Jag e sugen på en Windows Phone men eftersom dem inte har några vattet täta telefoner så har jag inte hoppat på ännu.

Erik Mörner: Man ser ju lite antydan (tåliga skal, Samsung Galaxy S4 Active) till att fler hänger på. I Japan är det väldigt vanligt med vatentäta telefoner, enligt uppgifter från tillverkaren Fujitsu bland annat för att långa bad har en stark ställning i det japanska samhället. Även tillverkare som Casio och Sanyo har vattentäta telefoner, men de tillverkarna har ju inga produkter för den svenska marknaden.

S4:a eller One

Lars: Hej vilken telefon tycker ni man ska satsa på galaxy s4 eller htc one???

David Boda: I det här fallet måste jag nog svara att smaken är som baken. Båda är väldigt bra mobiler. Prestandamässigt är de ganska lika varandra. Samsung har lite mer "futuristiska" funktioner som ögonavläsning, medan HTC känns lite mer designinricktad (läs: snygg men det är min åsikt) och har satsat mycket på ljudet med Beats. 

Rörelsekänsligt med 41 pixlar? 

Josef M. När kommer Lumia 1020 resp. 925 till butiker  i Sverigei ? Är fotokamera lika i Lumia 1020 och 925 ?  Är det känsligt för rörelsen när man fota i 41 pixlar ?  41 pixlar ta väll mycket plats på minnet med många bilder ? Har Lumia 1020, 16 resp. 32 GB minnet, är det 2 sorter telefoner ? Tack!

Erik Mörner: Båda telefonerna kommer någon gång under fjärde kvartalet. Lumia 1020 har en annan kamera än den i 925. Det finns optisk bildstabilisering så jag tyckte inte att man behövde hålla extremt stilla, men kör du långa slutartider måste du ju ha stativ eller liknande.Ja, 41 megapixlar tar mer plats. Lumia 1020 har 32 GB minne.

Bästa plattan för tidning

Sanoj: Bästa surfplattan för att läsa tidningar på? Dagstidningar, andra tidningar t ex mobil, Kamera&Bild och dylikt?

Erik Mörner: Ipad med retinaskärm, på grund av kombinationen skarp skärm och bra utbud av tidningar.

Betala med saldo

Gör om: Hej! I er guide står det att man bara kan betala med betalkort för att köpa appar. Det stämmer väl inte ändå? Jag är väldigt säker på att man kan betala med sitt saldo ( oregisterat och utan det där wywallet) och man kan betala via mobilfakuran om man har abbonemang. Funkar för oss Telenor-kunder i alla fall, tror även de andra operatörna har fixat så man kan betala via de :) NI får gärna granska det där lite noggrannare och ändra i guiden, ifall jag har rätt ;) 

Erik Mörner: En del operatörer har avtal med Google (i Sverige endast Telenor och nyligen Tre) så att man kan betala via mobilfakturan. Generellt är det kreditkort som gäller.

Ny Note i Berlin

conny: samsung galaxy note 3 när är det samsung events på den? 

Erik Mörner: Det lär vara i början av september under IFA-mässan i Berlin.

Säkerhetsuppdateringar

Safe: Hej :) Jag bryr mig inte om nyaste versionärna när det gäller android, men jag är angelägen att känna att jag använder mig av det säkraste os:etoch dess säkraste andriod version. Jag har precis skaffat mig en s2 billigt. Den får ju knappast de nyaste android versioner men kommer den får säkerhetsuppdatering och så, eller måste jag skaffa en nyare android så att jag känner att jag hänger med, rent säkerhets mässigt alltså? :) Eller funkar s2 lika bra som alla andra android ur den synvinkeln? Jag vill ju gärna kunna borde ringa, köpa appar, surfa med den läsa mail och etc.. eller ska jag ställa in mig på att bara ringa med den, ur ett säkerhets perspektiv? :) Jag läste er android guid men fick inget direkt hjälp när det gäller säkerhet och integritet ( annat än att google now kan vara jobbigt för de som kräver inegritet ;) ).. i all fall.. Kan ni ge mig några konkreta råd vad jag kan göra med min mobil för att förbättra säkerhet och min integritet? :) förresten ursäkta om jag skriver flummigt.. sov inget inatt.. tack på förhand mobil :) 

David Boda: Det enklaste svaret är att inte installera appar. Men då faller ju liksom hela idén med en smart phone. Mindre extremt är att bara ladda ner appar från Play, granska vad appen vill ha tillgång till i din mobil och ställa sig frågan om det är rimligt ur ett funktionsperspektiv. Men helt säker kommer man aldrig att vara. Och integritetsperspektivet flyger ju ut genom rutan så fort du börjar använda Gmail, Flickr eller någon annan molnbaserad tjänst. Sen om det bara är företagen som står för tjänsten som har tillgång till din data, eller om de säljer/ger det vidare till ett annat företag eller en myndighet, det är sånt som oftast avslöjas senare (se det som händer i USA nu som ett exempel). När det gäller säkerhetsuppdateringar till äldre mobiler så är det tveksamt. Google täppte till det senast uppmärksammade säkerhetshållet, som har funnits sedan Android 1.6 eller till och med tidigare, men "lösningen" skickas ut till tillverkarna (exempelvis har Samsung S4 uppdaterats). Sen är det upp till tillverkarna att se till att mobilerna får den, och hur långt tillbaka i modellträdet de vill sträcka är uppå till dem. Men jag gissar att de inte lägger några större resurser på äldre lurar.   

Gör om gör rätt

Gert-Olof Juhrich: Windows Phone 8 har ju en inbyggd funktion för barnsäkerhet. Är det okynnighet eller ovulja som gör att ni inte tar upp det i svaret om barbsäkerhet.

Erik Mörner: Hej Gert-Olof, tack för din fråga. Visst har Windows Phone en barnsäkerhetsfunktion precis som du säger. Frågan som vi svarade på var om man kunde låsa mappar och mappar för appar finns bara i Ios och Android, inte i Windows Phone.  

Ios 7 beta

Gustaf: När kommer ios 7 beta 4 släppas?

Erik Mörner: Apple verkar släppa en ny beta varannan vecka, så håller de det tempot bör den komma den 22 juli, nu på måndag.

Gammalt mot nytt

Lennart Strömberg: Hur står sig Nokia N8:s kamera mot t ex xperia z och andra nu tillgängliga mobiler.

Erik Mörner: Jag har inte testat dem sida vid sida, men att N8 har blixt är ju en given fördel.

Windows Phone 8.1

william: Kommer wp 8.1 komma till tex nokia lumia 620? och vad är dom största nyheterna med wp 8.1?

Erik Mörner: Som vi rapporterat kommer troligen Windows Phone 8.1 inte förrän nästa år, så det är för tidigt att säga något säkert om vare sig funktioner eller vilka teleofner som kommer stödja systemet.

Nu stänger vi chatten för denna gång. Tack för alla era intressanta frågor.