3G i turbo-fart

Den tekniska utvecklingen går ständigt vidare och nu har 3G blivit ännu snabbare. Vi har tittat närmare på sex produkter för dig som vill surfa med högsta möjliga hastighet i mobilnätet.

Publicerad Senast uppdaterad

Nu har andra generationens 3g-teknik blivit tillgänglig för vanliga användare. I höstas startade operatören Tre upp sitt HSPA-nät och nu pågår utbyggnaden för fullt. I takt med att Tre utökar täckningen kommer allt fler att kunna uppleva internet-uppkoppling med bredbandshastighet i mobilen. "Bredband i mobilen" var ett uttryck som ibland användes i operatörernas marknadsföring redan då den vanliga 3g-tekniken introducerades för några år sedan. Då var det verkligen en sanning med modifikation. Visserligen kan man alltid diskutera för vad som är den korrekta definitionen av bredband och hur snabb en datauppkoppling måste vara för att de ska kunna anses vara en bredbands-uppkoppling. Men med en vanlig 3g-uppkoppling kan man aldrig komma upp i mer än maximalt 384 kilobit per sekund. Det är givetvis en markant förbättring jämfört med tidigare då man var hänvisad till att surfa med gprs och som mest kunde hoppas på 56 kilobit per sekund, och även detta var en teoretisk maxhastighet som man aldrig kunde uppnå i praktiken.

Därför är det en rejäl förbättring som hspa-tekniken innebär i och med att den maximala hastigheten ökar till 3,6 megabit per sekund. Dock ska man komma ihåg att även detta är en teoretisk maxhastighet som man i verkligheten inte uppnår. När vi ändå är inne på ämnet begränsningar är det på sin plats att hspa-täckning inte behöver innebära att 3,6 megabit per sekund är högsta möjliga hastighet. Beroende på var man befinner sig och vilken basstation man surfar via så kan det vara så att man bara har tillgång till den enklaste formen av turbo-3G som bara ger 1,8 megabit per sekund. Det beror på att Tre inte byggde hela sitt nät med den teknik som tillåter 3,6 megabit per sekund från början utan att man uppgraderar vissa basstationer efter hand. På Tres hemsida kan man se hur uppgraderingarna framskrider. Där kan man givetvis också se vilka områden som har turbo-3G-täckning och vilka som inte har det.

I skrivande stund bygger Tre i landets tre störstäder, men operatören har som mål att hälften av deras kunder ska ha tillgång till tekniken under sommaren. Det handlar alltså befolkningstäckning, det vill säga man bygger där det finns mest folk. I klartext innebär det att de mer glest befolkade delarna av vårt land inte kan vänta sig turbo-3g förrän i ett senare skede, och liksom det vanliga 3g-nätet kommer man inte att ha täckning precis överallt ens då utbyggnaden är avslutad. Samtidigt som man arbetar med att utöka de områden där man kan använda sig av turbo-3g kommer det också att ske en succesiv uppgradering av nätet som kommer ge ytterligare högre hastighet. 3,6 megabit är nämligen bara den övre gräns som gäller för användarna nu.

Tre är inne i slutfasen av testerna när det gäller den teknik som gör det möjligt att surfa med 7,2 megabit per sekund. Den ska börja införas i nätet under våren och precis som nu kommer det att variera vilken hastighet man har tillgång till. Vissa platser kommer att få tillgång till de högra hastigheterna då uppgraderingen startar och andra kommer att få vänta. Om man tittar ännu längre fram kan vi förvänta oss ytterligare ökning av hastigheten, efter 7,2 är 14,4 megabit per sekund, alltså snabbare än vad många i dag har i sina bredbandsuppkopplingar i hemmen.

Att den maximala hastigheten kommer att höjas i flera steg inom en ganska snar framtid är något man bör ta med i beräkningarna om man ska skaffa en produkt som gör det möjligt att koppla upp sin dator via turbo-3G. En del klarar bara 1,8 megabit per sekund medan andra klarar 3,6 i dag och bara kommer att kräva en mjukvaruupgradering för att fungera även då hastigheten höjs till 7,2 megabit.

Tres pc-card

Pc-kortet är nog den produkt i den här jämförelsen som de flesta skulle uppfatta som det mest lätthanterliga och enklaste att använda om man bara ser till surfandet. Delvis på grund av kortet, delvis på grund av programvaran. Liksom hos Tres usb-modem ligger den programvara som man behöver redan inlagd i förväg och den installeras när man stoppar in kortet första gången. Programvaran i sig är mycket enkel. Det enda som direkt påverkar användaren är möjligheten att välja om man bara vill använda 3G-uppkoppling eller även 2G-anslutning. Någon möjlighet att skicka sms eller några andra funktioner utöver själva surfandet finns inte. Själva kortet är konstruerat så att sticker ut lite grann men inte mer än att man kan låta det sitta kvar i datorn hela tiden om man skulel vilja. Det finns en liten antenn som sitter infälld i kortet men som man kan fälla ut genom att trycka på kortets kortsida. Det finns också en liten lysdiod som indikerar statusen på uppkopplingen.

Plus: smidigt format, enkel installation

Minus: Ingen sms-funktion

Pris: 2495 kronor utan abonnemang

Tres usb-modem

De två alternativ som Tre erbjuder för direkt inkoppling till en dator har en hel del likheter med varandra. Usb-modemet har den programvara som behövs inlagt i själva modemet. När man stoppar in sladden i usb-porten första gången startar installationsprogrammet direkt. Det är ganska många informations- och dialogrutor som dyker upp men när man väl har tagit sig igenom dessa fungerar det riktigt bra. Programmet som man använder för att koppla upp sig och skicka sms är föredömligt lätt att använda. Förutom att surfa kan du skicka och ta emot sms. Mottagarna kan du hämta ur programmets telefonbok där du kan lagra tre telefonnummer och en e-post-adress för varje person. Att själva modemet utgörs av en liten dosa som koppla till en usb-port är bra eftersom det gör att det kan anslutas till alla typer av datorer, det fungerar även om datorn varken har någon kortplats eller inbyggt w-lan. När man ansluter den till en nyare bärbar dator är det dock inte den allra smidigaste lösningen att ha en dosa i änden på en decimeterlång kabel.

Plus: Funkar med alla datorer

Minus: Osmidigt för bärbara datorer

Pris: 2495 kronor utan abonnemang

Ericsson W20

Ericsson router är en av de få hsdpa-produkterna som riktar in sig mot flera användare, och man får faktiskt intrycket av att den är tänkt i första hand för mindre företag. Det finns givetvis inget som hindrar att en privatperson använder sig av den, men designen och funktionerna vittnar om att den är en produkt som passar bäst i kontorsmiljö.Bara en sån sak som att alla kontakter är placerade på undersidan. Det betyder att om man vill att antennen ska peka uppåt måste man skruva upp routern på en vägg för att samtidigt komma åt att sätta i strömsladden. Den har visserligen en en diskret, grå framsida men jag vet inte om jag skulle tycka att den gjorde sig speciellt bra på vägg i en vanlig bostad. Å anndra sidan är det inte mycket som saknas. Man kan anslutat datorer via någon av de fyra ethernet-kontakterna, de två usb-portarna eller trådlös via dess w-lan. Sim-kortet kommer man lätt åt att stoppa i via en lucka på ovansida. Använder man samma sim-kort i sin telefon är det dock lite knepigare när man vill ta ur det.

Plus: Många anslutningsmöjligheter

Minus: Stor och klumpigPris: okänt

Motorola Razr V3 Maxx

Razr V3 Maxx är i dag den enda telefonen på marknaden som har stöd för datahastigheter på upp till 3,6 megabit per sekund. Det betyder att den kan fungera både som ett fullvärdigt modem till datorn och som en telefon med inbyggt stöd för snabb uppkoppling. Det sistnämnda har man ännu inte så mycket nytta av men då tjänsterna i 3G-nätet anpassas till större bandbredd blir det desto bättre. Frånsett det är det så klart en fördel att bara behöva ha med sig en telefon och inte någon extrapryl för att koppla upp datorn. Du ansluter till datorn via en usb-sladd eller bluetooth. Nackdelen är att uppkopplingen sköts genom det program som används för att styra andra funktioner i telefonen när den är ansluten till datorn. Det gör att man är hänvisad till ett ganska enkelt gränssnitt som bara erbjuder en knapp för att ansluta till Internet och ett räkneverk som man kan använda för att hålla koll på datatrafiken.

Plus: Mobil och modem i ettMinus: Begränsat gränssnitt

Pris: cirka 3300 kronor

Novatel UX70

Novatel är ett av de få kort av typen Express card. Det är en ny typ av kort-standard som är på väg att bli vanligare men som ännu bara finns på vissa datormodeller. Tyvärr hade vi inte möjlighet att testa kortet med den programvara som följer med kortet vid köp utan använde i stället ett tredjeparts-program. Kortet i sig är betydligt mindre än de Pc card-kort som vi har prövat. Tyvärr är den utstickande delen klart större och längre utstickande än de andra. Om man inte har rejält med plats i datorväskan måste man alltid ta ut det ur datorn. På ovansidan av den lilla klumpen längst ut på kortet sitter en liten antenn som man kan vinkla upp. Vi testar kortet under mottagningsförhållanden som är allt annat än ideala men kan inte notera någon skillnad beroende på hur antennen är riktad. Brevid antennen sitter också en liten lampa som kan lysa med en rad olika färger och som därmed ger tydliga besked om vilken typ av uppkoppling som man har tillgång till och kan ansluta sig till eller vilken typ av uppkoppling man är ansluten till.

Plus: Tydlig nät-indikering

Minus: Sticker ut mycket

Pris: 2800 kronor

Option Globe Surfer 3G

Den här routern ger ett lite hemtrevligare intryck än Ericssons W20. Detn har också färre anslutningsmöjligheter men räcker säkert för de flesta användare. Vill man koppla upp datorn via sladd har man bara ett ethernet-uttag men å andra sidan fungerar den också som basstation för w-lan och idag har alla nyare bärbara datorer stöd för w-lan. Sim-kortsplatsen är föredömligt konstruerad. Det är en springa på sidan av routern där man stoppar in sim-kortet som får sticka ut en bi, när det ska tas ut räcker det med ett lätt tryck för att det ska åka ut av sig självt. För att komma igång och sedan styra routerna använder man ett webb-baserat gränssnitt, och det har både för- och nackdelar. Gränssnittet är logiskt uppdelat och lätt att få överblick över de olika huvud-delarna, däremot är det inte helt enkelt att tolka all information som visas. Att man själv måste uppdatera informationen och inte kan följa informationen i realtid bidrar till att det blir svårare att skaffa sig överblick över vad som sker, om man vill det. Till exempel kan man inte se hur mängden nerladdad data växer succesivt. Det kan vara speciellt bra för privatperson betalar räkningen själva. Globe Surfer är inte knuten till någon operatör och att få inställningarna korrekt är mycket enkelt tack den lista med färdiga profiler för olika operatörer som finns att välja mellan. Tyvärr saknas Tele2 av de svenska operatörerna om man skulle vilja använda routern för vanligt 3G-surfande

Plus: Storleken

Minus: Det webbaserade gränsnittet

Pris: cirka 5300 kronor

Sierra Wireless Aircard 850

Sierra Wireless säljs inte av någon av operatörerna och skiljer sig lite från övriga kort. Det har nämligen en förhållandevis lång antenn som man inte kan välja om de ska vara utfälld eller inte. Det gör att det blir lite mindre smidigt om man vill stoppa ner det i ficka eller fack i väskan. Tycker man att antennen är i vägen kan man visserligen vinkla den så att den ligger jäms med datorns kant. Nackdelen är att man försämrar mottagningen men när man har datorn i väskan fungerar det bra. Vill man absolut inte ha något som sticker ut kan man helt enkelt dra ut antennen från kortet och sätta tillbaks den vid behov. När vi testar fungerar det även utan antenn. Sierra Wireless-kortet säljs inte kopplat till någon operatör. Det krävs dock att man tar reda på namnet på operatörens accesspunkt och skriver in den för att det ska gå att ansluta till mobilnätet. Den uppgiften kan man dock få från operatörens hemsida eller kundtjänst. I övrigt är mjukvaran genomtänkt och har en smart funktion för att välja hur mycket utrymme den ska ta på skärmen.

Plus: Mjukvaran

Minus: Antennen

Pris: cirka 3300 kronor