Det är många som undrar hur mycket 3G strålar egentligen, flera av de läsare som hört av sig till Mobil oroas också av att de tror att 3G har högre strålning än gsm.
I själva verket är det tvärtom: förenklat kan man säga att 3G strålar mindre än gsm, enligt Eduardo Figueroa-Karlström, fysiker på Statens strålskyddsinstitut. Det beror på att WCDMA, som är standarden för 3G i Europa, använder ett högre frekvensband än gsm.
- Frekvenserna i gsm är 900 och 1800 megahertz. För 3G är det motsvarande 2140 megahertz. Ju högre megahertz desto mindre strålning tränger in i den biologiska vävnaden när du pratar i mobiltelefon, säger han.
Ju högre frekvens desto mer data får också plats i nätet. Det krävs mindre energi i 3G-nätet, något som också beror på frekvensbandet. Detta gör i sin tur att räckvidden blir kortare, och att det därför behövs fler basstationer. Men den totala strålningen ökar inte, jämfört med gsm . Snarare är det tvärtom, enligt Eduardo Figueroa-Karlström.
Detta då det krävs mindre energi från varje 3G-basstation, något som håller nere strålningsnivån både från basstationerna i sig och från mobiltelefonerna.
Hur långt avståndet vanligtvis är mellan gsm-master är, enligt Figueroa-Karlström, svårt att svara på.
- Det är miljöbetingat. På en slätt i Skåne kan det vara 5 kilometer mellan basstationerna, i ett tätbebyggt område 300 meter eller mindre.
Med de mest gynnsamma förhållanden räknar man med att en 3G-basstation kan ha en räckvidd på mellan sju och tio kilometer, men i tätorter blir det 150 till 200 meter mellan varje station.
Ligger det något i den oro som många känner över att basstationer för 3G byggs så tätt?
- Det finns vad jag vet inte en enda forskningsrapport som kommit fram till att 3G skulle vara skadligt för människan. Det finns inget som pekar på att strålningen från 3G skulle påverka den biologiska vävnaden. Med andra ord finns det inga belägg för att känna oro, säger Eduardo Figueroa-Karlström.
Förra året gjordes en i media omskriven undersökning av forskare i Nederländerna, där 72 försökspersoner fick sitta i ett avskärmat rum där de utsattes för gsm-strålning av olika frekvenser, 3G-strålning alternativt ingen strålning alls. Flera av försökspersonerna upplevde bland annat yrsel, trötthet och huvudvärk när de utsattes för 3G-strålning.
Men det går inte att dra några slutsatser av den här enskilda undersökningen, för att göra det måste den upprepas flera gånger - så som fallet alltid är i vetenskapliga sammanhang.
- Det går inte att säga något om att strålning från 3G skulle påverka oss, utifrån denna undersökning, säger Eduardo Figueroa-Karlström.
Det krävs dock mer forskning, erfar Mobil, för att man ska kunna dra några slutsatser om huruvida strålningen från 3G påverkar oss på längre sikt, eller inte.