Annons

Konkurrenterna om 4G till Iphone 5

"4G-täckningen är extremt begränsad"

Tele 2 är först i landet med 4G till bland annat Iphone 5 i 1800 MHz-bandet. Konkurrenterna Telenor och Telia - som också har tillgång till 1800-bandet - väljer dock att vänta med att erbjuda 4G till sina kunder med Iphone. - 4G-täckningen i 1800-bandet är fortfarande extremt begränsad. Det handlar om ett fåtal basstationer i Stockholm, Göteborg och Malmö, säger Alexandra Carlsson, informatör hos Telenor.

Publicerad Uppdaterad

På tisdagsmorgonen kom nyheten att Tele 2 är först bland svenska operatörer att kunna erbjuda 4G till Iphone 5, den senaste Ipad och Ipad Mini

Mobil.se har tidigare rapporterat att Net4Mobility, Telenors och Tele2:s gemensamma nätbolag, har genomfört tester av LTE/4G i 1800 MHz-bandet. Men till skillnad från Tele2, säger Telenor att man vill vänta med att genomföra en kommersiell lansering av 4G i 1800 MHz-bandet.

– 4G-täckningen i 1800-bandet är fortfarande extremt begränsad. Det handlar om ett fåtal basstationer i Stockholm, Göteborg och Malmö, säger Alexandra Carlsson, informatör hos Telenor i en kommentar till Mobil.se.  

– Vi tror att en kommersiell lansering snarare skulle göra våra våra kunder besvikna eftersom det än så länge är så extremt få som kan ta del av detta. Vi fortsätter de tester som vi påbörjat och en kommersiell lansering bli aktuell när vi anser att täckning och kvalitet är tillräckligt god, fortsätter Alexandra Carlsson.

Även Telia, som också har en licens för 4G i 1800 MHz-bandet, är inne på samma spår.

– Går vi ut med att vi har 4G till Iphone 5 ska man kunna använda telefonerna (i 1800-bandet, reds anmärk.) överallt, säger Nicholas Rundbom, pressansvarig för mobiltjänster på Teliasonera.

När du tror att det kan bli aktuellt för er med 4G i 1800-bandet?

- Det är ingen tidsplan satt mer än att det är sagt att vi ska göra det, säger Nicholas Rundbom.