Auktionen avgjord

4G-utbyggnad i 800 MHz-bandet

[Uppdaterad 16.54] PTS:s auktion om utrymmet i 800 MHz-bandet har avslutats. Tele2 och Telenors gemensamma nätbolag Net4Mobillity vann budgivningen om frekvensblocket som ska täcka in de som idag saknar möjlighet till bredband. Tre och Telia fick också köpa frekvensblock.

Publicerad Senast uppdaterad

Auktionen av tillstånden för att använda frekvenserna i 800 MHz-bandet är nu slutförd och totalt ska de tre aktörerna betala 2 054 000 000 kronor för sex frekvensblock.

Enligt Jonas Wessel, chef på enheten för spektrumtillstånd på PTS, är det block 1,2 och 6 som avviker från de övriga. Block 1 och 2 har något annorlunda tekniska krav eftersom de ligger närmast de frekvenser som används för tv-sändningar.

Budgivningen av block 6 vanns av Net4Mobility, som ägs av Telenor och Tele2 gemensamt, genom ett bud på 349 miljoner. De närmaste åren ska Net4Mobility använda 300 miljoner av dessa för  att täcka in de platser som PTS i januari varje år kommer att peka ut. Utbyggnaden ska fortsätta tills man antingen nått full befolkningstäckning eller pengarna har tagit slut.

För att täckningskraven för ett hushåll eller företag ska vara uppfyllt måste man kunna komma upp i minst 1 megabit per sekund i någon del av byggnaden och i samma rum får medelhastigheten under ett dygn inte heller vara lägre än 750 kilobit per sekund.

Net 4 Mobility ska även betala 420 miljoner för block 5.

Telia vann budgivningen om block 3 och 4, totalt kommer man att betala 854 miljoner för dessa. Block 1 och 2 gick till operatören Tre, till en total kostnad på 431 miljoner.

- Vi är mycket nöjda med resultatet av 800-auktionen. Vi har fått lika mycket spektrum som Telia Sonera och lika mycket som Tele2 och Telenor tillsammans och vi behöver bara betala hälften av vad de gör, säger Peder Ramel, koncernchef på Tre i ett pressmeddelande.

Hos Telia skriver man naturligtvis inte riktigt under på den beskrivningen av auktionens utfall.

- Vi värderar blocken olika och det finns lite olika förutsättningar för utbyggnaden, säger Ulrika Stieg på Telia till Mobil.se, och fortsätter:

- Block 3 och 4 är de som är absolut säkrast att bygga i utan att behöva ta hänsyn til störningar.

Net4Mobility, Tre och Telia uppger alla att man ska använda frekvenserna för 4G-utbyggnad.

Enligt Annika Kristersson, presschef på Tele2, har man inom Net4Mobility bestämt sig för någon typ av 4G men inte exakt vilken teknik man kommer att använda.

På Tre uppger man att utbyggnaden kommer att ske med LTE-teknik och att de basstationer man bygger idag förbereds för att kunna fungera även i 800-bandet. Även Telia kommer att satsa på LTE. Några modem som klarar de nya frekvenserna finns dock inte ännu, de ska komma under sommaren.

Även Net1 och Comhem deltog i PTS-auktion, men tilldelades inte några tillstånd.