Annons

Snabbare för fler

5G-näten byggs ut: Operatörernas planer ort för ort – Telia och Tre

Sverige får i snabb takt allt bättre täckning med de nya 5G-näten. Här är operatörernas nästa steg i utbyggnaden.

Publicerad Uppdaterad

För ett par dagar sedan skrev vi om Telenors och Tele2:s planer för utbyggnaden av deras gemensamma 5G-nät. Här går vi igenom hur Telia och Tre under den närmsta tiden planerar att utöka sina respektive 5G-nät.

Telia har 5G på 44 orter – bygger vidare

I november 2021 skrev vi att Telias 5G-nät täckte 25 städer. Idag är den siffran 44. Senast i raden av städer som fått 5G i Telias nät är Båstad, Karlskoga och Sandviken. Telia rapporterar om vilka orter som är näst på tur och just nu, under första kvartalet 2022 så har man byggt och fortsätter bygga ut 5G i:

 • Valbo
 • Sandviken
 • Båstad
 • Ängelholm
 • Prästängen, Arvika kommun
 • Karlskoga
 • Målet, som Telia uttryckt även tidigare, är att deras 5G-nät ska nå 90 procent av befolkningen senast 2023 och 2025 är siktet inställt på att 5G-nätet ska nå 99 procent av befolkningen och täcka 90 procent av landets yta.

  Samtidigt som Telia bygger ut 5G förstärker de även 4G-nätet, samtidigt som de börjat montera ner 3G- och snart även 2G-nätet.

  Tre har 5G i tio städer

  Idag, precis som när vi skrev om detta förra gången i november så uppger Tre att de har 5G-täckning i sju städer. Göteborg, Stockholm, Uppsala, Västerås, Helsingborg, Lund och Malmö. En titt på täckningskartan avslöjar dock att även Norrköping, Linköping och Jönköping fått 5G i Tres pågående utbyggnad.

  På Tre säger kommunikationsdirektör Mårten Lundberg till Mobil att de fokuserat på att bygga ut höghastighets-5G i 3,5 Ghz-bandet på befintliga orter med hastigheter upp till 1 GBit/s. Även övriga operatörer siktar dock på 5G i högre hastigheterna och Telenor sade sig till exempel vänta med sin 5G-lansering just för att säkerställa att man kunde erbjuda verkligt höga hastigheter. I 5G-auktionen som slutfördes i januari 2021 tilldelades Tre 100 Mhz i 3,5 Ghz-bandet, Tele2 och Telenor 100 Mhz i gemensamma nätbolaget Net4Mobility och Telia 120 Mhz. 

  Fokus hos Tre ligger alltså på att bygga klart och täcka innerstadsområdena i de städer man bygger innan de går vidare till nästa. Idag berättar Mårten Lundberg att Tre har mycket god täckning med 5G i Göteborg, Norrköping och Helsingborg, samt att de snart är färdigbyggda med 5G i Stockholm City, centrala Malmö, Jönköping och Linköping.

  Vilka orter som är näst på tur har Tre inte meddelat men nästa steg för Tre uppger man i första hand är städer med 20 000 invånare eller mer och man då bygger från stadskärnan och utåt.

  – Vi vill vara bäst där våra kunder befinner sig och därför satsar vi först på att bygga ut riktigt bra 5G-täckning i Sveriges största städer med fler än 20 000 invånare, säger Mårten Lundberg.

  Under 2023 planerar Tre att majoriteten av operatörens kunder ska ha tillgång till 5G, vilket är en betydligt mera blygsam utbyggnad än konkurrenterna Tele2, Telia och Telenor.