Sony och Microsoft trillar av listan

8 av de 12 största tillverkarna kinesiska

Enligt analysföretaget IC Insights domineras nu listan av de största smartphonetillverkarna av kinesiska tillverkare.

Publicerad Uppdaterad

Enligt IC Insights är Samsung med marginal den största smartphonetillverkaren första kvartalet 2016, med 81,5 miljoner sålda mobiler på ett kvartal. Stabil försäljning av Galaxy S7, som väntas nå 25 miljoner sålda exemplar innan slutet av juni, hjälper siffrorna. Tvåan Apple hamnar på 51,6 miljoner sålda enheter. Därefter domineras listan av kinesiska företag. På Tredjeplatsen fanns Huawei, följda av Oppo och Xiaomi. Övriga kinesiska företag på IC Insights topp 12-lista är Vivo, ZTE, Lenovo, TCL och Meizu.

De två kvarvarande icke-kinesiska tillverkarna på listan är LG på sjunde plats, och indiska Micromax på tolfteplatsen. Inte med på listan är HTC, Sony och Microsoft, de två sista har för första gången trillat ur topp 12-listan. Övriga tillverkare stod dock för drygt en fjärdedel av smartphoneförsäljningen under det första kvartalet, så det finns rum även för mindre spelare.

Bland företagen på topp 12 råder stora skillnader. Fem av företagen räknar med att växa med minst 29 procent under 2016, jämfört 2015, medan övriga företag ligger i stort sett still eller backar.

Källa