En tydlig Ipad-rival

Acer släpper första surfplattan med Chrome OS

Googles Chrome OS har nu passerat ännu en milstolpe, då den första surfplattan med operativsystemet nu har offentliggjorts. Det handlar om Acers Chromebook Tab 10.

Publicerad Uppdaterad

Chrome OS har tidigare funnits på nästan alla typer av enheter. Utöver bärbara datorer – som plattformen gjort sig mest känd på – så har man kunnat köra Chrome OS även på desktopdatorer och hybrider av olika slag. Den enda typ av enhet som inte funnits representerad med en Chorme OS-variant har varit en renodlad surfplatta. Men nu har alltså Acer lanserat den första surfplattan med Chrome OS, en enhet som bär namnet Chromebook Tab 10. 

Liknar Ipad

Enheten har många likheter med Apples enklaste version av Ipad (med reservation för att en ännu enklare Ipad-version presenteras vid Apples event i Chicago i kväll). Det handlar om en platta med 9,7-tumsskärm och en upplösning på 2 048 x 1 536 pixlar, vilket är exakt samma som Ipad. Utöver det är plattan begåvad med en OP1-processor, arbetsminne på 4 GB, lagringsutrymme på 32 GB, USB C-port, Micro SD-kortplats och klassisk hörlursutgång på 3,5 millimeter. Men till skillnad från Apples enklaste Ipad så har Chromebook Tab 10 också en styluspenna, framtagen av ritbordsjätten Wacom. Priset blir detsamma som för den enkla 9,7-tumsversionen av Ipad, men när plattan dyker upp i Sverige är ännu oklart. Först ska den lanseras i Nordamerika i april, och därefter följer andra marknader i maj. Men om Sverige ingår framgår inte. 

Källa