Avast varnar

Adware i populära Android-appar

Trots Googles restriktioner har det dykt upp appar med adware på Google Play.

Publicerad Uppdaterad

Huvudregeln för att skydda sig mot elakheter om du använder en Androidtelefon är att enbart installera appar från Google Play och inte från någon annan källa. Detta för att Google har rätt hårda restriktioner och tester för att den typen av appar ska undvikas.

Nu verkar säkerhetsnätet tydligen ha ett par hål i sig däremot, i alla fall enligt Avast som hittat Adware i ett par olika appar.

Apparna ser ut att fungera helt normalt i sig, men efter ett tag börjar användaren få upp reklamskyltar när telefonen låses upp och egentligen lite överallt i telefonen oavsett om du kör appen eller ej. Upp till 30 dagar kan det ta innan reklamprylarna börjar synas, medan apparna i sig fungerar felfritt.

I dagsläget har tre appar upptäckts med problemet, men det kan finnas fler. Vi rekommenderar inte att ni laddar ner något från länkarna nedan, men se det som ett sätt att identifiera dem.

Durak
IQ test
Russian History

Givetvis är inte Avast sena med att prata väl om sitt antivirusskydd till Android, men just sånt brukar säkerhetsföretag vara bra på när de hittar dumheter.