https://www.mobil.se/nyheter/alphabet-kartl-gger-sjukdomar-med-unik-smartwatch
563264
Nyheter
Massiv hälsosatsning

Alphabet kartlägger sjukdomar med unik smartwatch

Inte mindre än 10 000 personer kommer att bära den specialutvecklade enheten Study Watch under Alphabets forskningsprojekt.
Inte mindre än 10 000 frivilliga personer och en specialutvecklad smartwatch ska hjälpa Googles moderbolag att bringa klarhet i varför människor egentligen blir sjuka.

Alphabets division Verily, som en gång i tiden löd under Google X, har nu avslöjat att man tillsammans med de amerikanska prestige-universiteten Stanford och Duke kommer att genomföra en enorm kartläggning av kopplingen mellan människors fysik, livsstil och sjukdomar. Hela 10 000 frivilliga personer med olika bakgrund kommer att delta i undersökningen, där man förutom en mer klassisk hälsokontroll även kommer att samla in data via en smartwatch-enhet kallad Study Watch. 

Pågår i fyra år
Projektet, som fått namnet Baseline Project, kommer att pågå under fyra års tid och man kommer att ta hänsyn till ovanligt många faktorer. När man är klar kommer man att ha en enorm anonymiserad databas som läkemedelsindustrin kommer att få tillgång till. Liknande studier har genomförts tidigare, men inte med lika många deltagare. 

Klocka packad med sensorer
Smartwatch-enheten Study Watch, som deltagarna kommer att bära, har mängder av sensorer som känner av både fysiska signaler och miljön den befinner sig i. Den kan således mäta relevanta signaler för forskning på en rad områden och lagrar användarens data krypterad i molnet, där uppgifterna också analyseras och bearbetas. Enheten har mycket låg energiförbrukning och en e-pappers-liknande display.

Går inte att köpa
Klockan må förefalla långt mycket mer avancerad än de flesta kommersiella smartwatch-enheter som finns på marknaden, och borde därmed rimligen vara mycket attraktiv för konsumenter. Men enligt Verily är den helt förbehållen forskarvärlden.