Kartell

Amazon och Apple tvingas betala över två miljarder i böter

De två techjättarna Amazon och Apple har fällts för kartellbildning i Italien och har ålagts att betala böter på totalt över två miljarder kronor.

Publicerad Uppdaterad

När man hör orden ”kartell” och ”Italien” är det oftast någon form av organiserad brottslighet man tänker på, gärna med hesa ledare som klappar på en katt och beordrar avrättningar. Men i det här fallet är det inte det som gäller. Istället är det Techjättarna Amazon och Apple som krävs på böter på över 200 miljoner euro ( dryga två miljarder kronor) av Italienska myndigheter. 

Anledningen till de rejält tilltagna böterna är att Italiens konkurrensmyndighet som, efter en utredning, har fällt de båda företagen för kartellbildning. Det på grund av att de båda parterna slöt ett kontrakt om vilka butiker som fick sälja Apple- och Beatsprodukter på Amazon i Italien. Anledningen till kontraktet ska enligt AGCM (den Italienska konkurrensmyndigheten) ha varit att Apple ville hindra konkurrens och därmed hålla upp priserna på deras produkter. Förutom böter ska Apple tillåta alla företag som säljer Apple- och Beatsprodukter att tillåtas sälja dessa även via amazon.it. 

Men Apple och Amazon håller så klart inte med om utfallet utan har bestämt sig för att överklaga. Enligt Apple var kontraktet mellan dem och Amazon till för att garantera att det inte kom ut några förfalskade Apple- och Beatsprodukter på amazon.it. 

Amazon tycker att beslutet är felaktigt och böterna är oproportionerligt höga. De menar också att de inte har något att vinna på att begränsa antalet butiker som kan sälja varorna i deras butik eftersom de tjänar pengar på att alla återförsäljare går bra ekonomiskt. 

Källa