Annons

Stärker närvaron på Qualcomms bakgård

Analytiker: Egna modemchipp enda logiska lösningen för Apple

Det finns tydliga tecken på att Apple förbereder sig för att börja tillverka egna modemchipp för Iphone. Och analytikern Matthew Ramsay menar att det också är Apples vettigaste alternativ.

Publicerad Uppdaterad

Så sent som i natt kom Apple med beskedet att man under de kommande tre åren kommer att förstärka sin närvaro i San Diego med 1 200 personser. Man kommer dels att flytta befintlig personal till regionen och man kommer även att rekrytera på plats. Varför är valet av San Diego så viktigt, då? Därför att San Diego är hemvist för chippjätten Qualcomm, som Apple för en infekterad juridisk strid med sedan långt tillbaka, och vars modem man inte längre använder. Att etablera sig där kompetensen finns kan helt enkelt vara av avgörande betydelse om Apple vill lyckas ta fram sina egna modemchipp till kommande versioner av Iphone. 

”Enda vettiga valet”

Apple har under en tid rekryterat mängder av personal med kompetens på just området mobilchipp och modem, och mycket talar med andra ord för att man verkligen kommer att försöka utveckla modemchipp på egen hand. Samtidigt hävdar Cowen-analytikern Matthew Ramsay att det också är den enda logiska vägen för Apple i nuläget. Ramsay menar att Apple har tre andra alternativ. Ett skulle vara att fortsätta använda sig av Intels modemchipp, som Ramsay menar är undermåliga. Ett andra alternativ skulle vara att vända sig till någon annan tillverkare, något som kan bli en kostsam historia med tuffa villkor för Apple. Den fjärde möjligheten är att man kommer överens med Qualcomm och begraver stridsyxan, något som Ramsay menar är högst osannolikt. 

En konsekvens av detta ser ut att bli att det dröjer innan vi får se en Iphone med stöd för 5G. Intel lär nämligen inte plöja ner mer pengar i utvecklingen av 5G-modem om deras största, och kanske enda, kund visar alla tecken på att lämna dem. Apple riskerar därför att behöva börja utvecklingen från noll. En möjlig utveckling är att Apple helt enkelt köper Intels modemverksamhet, men även om man gör det lär det dröja minst två år innan man kan leverera 5g-kretsar till sina mobiler. Och det kanske inte heller är ett bekymmer för ett företag som aldrig ansträngt sig för att vara först med den senaste tekniken.

Källa