Många indikationer på låg produktionstakt

Analytiker: Risk för Iphone X-brist fram till mars 2018

Att Apple kommer att få svårt att möta efterfrågan på sin nya telefon Iphone X råder det närmast konsensus om bland de flesta analytiker. En färsk sammanställning som USA Today gjort visar att många analytiker befarar att vi till och med kan förvänta oss brist på Iphone X-enheter ända fram till i mars 2018.

Publicerad Uppdaterad

Den som planerar att lägga vantarna på ett exemplar av Apples nya Iphone X kan få vänta länge. Mycket länge. Det tror i alla fall ett flertal framstående analytiker som USA Today talat med. Det finns förvisso inga bekräftade uppgifter om förseningar, men det finns å andra sidan hur många obekräftade uppgifter som helst om saken. Iphone X ska ha drabbats av diverse produktionssvårigheter och nu senast kom uppgifter om komponentbrist för enhetens 3D-kamera. Flera analytiker gissar att Apple inte kommer att ha mer än 10–12 miljoner enheter redo till årsskiftet, vilket inte lär räcka på långa vägar. 

”Första kvartalet”

Samtliga analytiker tror att de första leveranserna kommer att ske någon gång under det första kvartalet 2018. Men åsikterna går isär när det handlar om en mer specifik tidpunkt. Den mest optimistiske av analytikerna är Loup Ventures Gene Munster. Han tror att telefonen kan finnas i lager redan någon gång under januari månad. Andra tror på februari och vissa analytiker är beredda att sträcka sig så långt som att säga mars. De enheter som släpps i en första våg lär enligt analytikerna sälja slut på uppskattningsvis en till två timmar när förhandsbokningarna öppnar den 27 oktober. 

Källa