Ett omdöme visas innan man ansluter

Android 8.1 hjälper dig att hitta snabbare publikt wifi

En förestående uppdatering Android 8.1 Oreo bjuder på en riktigt smart funktion i form av hastighetsuppgifter om publika wifi-nät. På så vis kan man avgöra om det är värt att ansluta eller inte, redan på förhand. Och finns flera olika wifi-nät tillgängliga så blir valet förstås betydligt enklare.

Publicerad Uppdaterad

Att ansluta till ett publikt wifi-nät kan verka som en vettig idé om man inte vill dra på sig mobila surfkostnader. Men ibland är det helt enkelt inte värt det, av den enkla anledningen att anslutningen är åt skogen för långsam. Detta även om bandbredden är hög, eftersom en hel del andra faktorer spelar in. Men för att veta hur det förhåller sig med den saken måste man ju såklart först ansluta sig och testa. Om man inte kör den kommande versionen av Android 8.1 Oreo, alltså. För med den plockar Google bort gissningar ur ekvationen. I stället förser man wifi-näten med ett omdöme som ger en ledtråd om hastigheten. 

Fyra nivåer

Ett nätverk kan ha fyra olika betyg: Långsamt, OK, snabbt eller mycket snabbt. Ett långsamt nätverk kan i bästa fall användas för wifi-samtal och att skicka textmeddelanden. Ett okej wifi-nät ska gå att använda till att surfa på webbsidor, använda sociala medier och lyssna på streamad musik. Ett snabbt nätverk ska räcka för att streama video av de flesta slag. Ett mycket snabbt nätverk ska kunna användas för att streama mycket högupplöst videoinnehåll. Den wifi-administratör som så önskar kan avaktivera hastighetsomdömet. 

Källa