Annons

Färska siffror

Android Oreo fortfarande på mycket få enheter

Det går även med Android-mått mätt mycket trögt med utrullningen av Android 8.0 Oreo, som tre månader efter lanseringen fortfarande bara finns på 0,5 procent av alla Android-enheter.

Publicerad Uppdaterad

Den mest moderna versionen av Android är i princip aldrig den vanligaste. Men i fallet med Android Oreo går utrullningen trögare än någonsin. Trots att det nu är tre månader sedan operativsystemet släpptes så finns det fortfarande bara på 0,5 procent av världens Android-enheter. Faktum är att det finns fler telefoner som kör gamla Jelly Bean än telefoner som kör Oreo. Men det är trots allt bättre än senast en mätning presenterades, närmare bestämt för en månad sedan. Oreos andel har nämligen ökat med 0,2 procent och ligger inte längre sist av samtliga Android-versioner. 

Trögt för Nougat också

Att Oreo fortfarande inte gjorts tillgängligt för tillräckligt många enheter är naturligtvis en stor del av förklaringen. Men den saken kan man knappast skylla på när det gäller Android Nougat som funnits i hela 15 månader men ändå bara ökat från 20,6 till 23,3 procents andel. Det är alltjämt Marshmallow som tronar på förstaplatsen med 29,7 procents andel av samtliga Android-enheter, tämligen tätt följd av Lollipop som håller andraplatsen i ett stadigt grepp med 26,3 procent. 

Försöker få bukt med saken

Google är så klart mycket väl medvetna om problematiken med Android-fragmenteringen och försöker att råda bot på problemet. Nyligen lanserades till exempel Project Treble, ett intiativ som ska göra antalet steg som krävs för att få ut en uppdatering på en smartphone avsevärt färre än tidigare. 

Källa