Annons

Google lovar att upphöra med saken

Android spårar användarna även med platsdelning avaktiverat

Att diverse appar kan hålla koll på var du befinner dig är allmänt känt. Men att Google spårar Android-användarna vare sig de har platsdelning aktiverat på sina enheter eller inte är sannolikt inte bekant för de flesta. Men det är precis vad Google har gjort sedan början av året.

Publicerad Uppdaterad

Det är techsajten Quartz som efter en noggrann granskning funnit att Google samlar in data om vilka mobilmaster som användarna befinner sig i närheten av. Detta alltså även om platsdelning är avaktiverat, något man hävdar beror på att man ska kunna administrera pushnotiser och meddelanden mer effektivt. Metoden har varit i bruk sedan årsskiftet, med andra ord i snart ett helt år. Och kritiken har inte låtit vänta på sig. För även om informationen inte lagras och även om den skickas krypterat till Google så kan informationen hamna i orätta händer, inte minst om det finns skadlig kod på enheten sedan tidigare. 

Lovar upphöra

Enligt Quartz gäller det här alla enheter med Android och samtliga versioner av operativsystemet. En talesperson för Google bedyrar att man inte lagrat informationen någonstans, och hävdar även att man kommer att sluta hämta information om mobilmaster från och med december månad.

Källa