Nu stäms Apple

Appar spionerar på användarna

En privatperson i Kalifornien, USA, stämmer nu Apple då han menar att Apples Iphone och Ipad registrerar information utan användarnas tillåtelse och skickar den till olika annonsnätverk.

Publicerad Uppdaterad

Det var dagen före julafton som en man i Kalifornien, USA, lämnade in en stämningsansökan mot Apple. Flera applikationer så som Pandora, Paper Toss, Weather Channel och Dictionary.com registrerar information om användarens vanor med telefonen utan att användaren meddelas om det, menar mannen i sin stämningsansökan. Att det är Apple och inte applikationstillverkarna som råkar ut för stämningen motiveras med att det är Apple som granskar och godkänner alla applikationer innan de läggs ut på App Store.

Stämningen kommer en vecka efter att amerkanska Wall Street Journal publicerade en granskning av 101 populära Iphone-applikationer. Granskningen visade att 56 av dem bland annat överförde information om varje telefons unika identitet till olika programtillverkare utan att användaren vare sig meddelas om det eller ger tillåtelse till det.

Källa