https://www.mobil.se/nyheter/apple-alla-appar-m-ste-vara-anpassade-f-r-iphone-x
564824
Nyheter
Deadline april 2018

Apple: “Alla appar måste vara anpassade för Iphone X”

För att en ny app ska godkännas av Apple måste den numera vara anpassad för skärmen i Iphone X med dess infällda Face ID-modul.

För att appar i Iphone ska fungera bra på Iphone X måste apparna anpassas för skärmens höjd samt specifikt för att Face ID tar upp en del av skärmen i överkant och för att funktionen för att komma till hemskärmen med hjälp av ett svep från underkanten av skärmen även den tar lite utrymme i anspråk.

Enligt information från Apple till apputvecklare så krävs det alltså att alla nya appar som skickas in till Appstore från och med april 2018 har har stöd för skärmen i Iphone X. Kravet gäller ännu inte uppdateringar av befintliga appar, men ett sådant krav lär komma även det, men senare. 

Även utökad funktion

Från och med april 2018 måste alla nya appar enligt informationen som Apple skickat ut i mejl till utvecklare byggas med hjälp av utvecklarkitet för IOS 11 som i sin tur är en del av Apple Xcode 9 eller senare. Det innebär även att utvecklarna kan ta del av nya funktioner som dra- och släpp för Ipad, AR-funktioner, fler kamerafunktioner samt utökad integration med bland annat Siri och Apple Music.

När man som användare av Iphone X startar en app som inte är anpassad är den tydligaste nackdelen at det blir svarta kanter i toppen och botten av skärmen, men det problemet är idag när Iphone X funnits i ett par månader begränsat eftersom de flesta stora apptillverkare hunnit anpassa sina appar.