Testet påstås vara felaktigt

Apple avfärdar uppgifter om lättknäckt lösenkods-begränsning i IOS

Cybersäkerhetsföretaget Hacker House säger sig ha hittat en enkel metod för att låsa upp IOS-enheter, men Apple hävdar bestämt att det hela bygger på en felaktig testmetod.

Publicerad Uppdaterad

Att låsa upp en låst IOS-enhet är ingen enkel sak, något som sattes på sin spets i samband med San Bernardino-skjutningarna i USA för några år sedan, då FBI inte lyckades låsa upp skyttens Iphone. Apple vägrade hårdnackat hjälpa FBI, som till slut tog hjälp av en israelisk cybersäkerhetsfirma som efter en tid lyckades med saken. Sedan dess har en hel del hänt och på senare tid har hårdvaruenheten Graykey seglat upp som en favorit bland USA:s polismyndigheter, då den kan låsa upp en Iphone via Lightninganslutningen. Men att det är en komplicerad process kan ingen förneka. Förutom cyberäskerhetsfirman Hacker House, då. De påstår sig nu nämligen ha hittat en sårbarhet i IOS som gör det ganska enkelt att öppna en Iphone med en så kallad ”brute force”-metod. 

Kringgår begränsningen

Det som krävs är enligt Hacker House en icke avstängd Iphone och en Lightning-kabel. Telefonen kopplas in till en dator så att man kan skicka lösenkoder till telefonen via ett tangentbord snarare än via telefonens pekskärm. Den strida strömmen av koder ska göra att telefonen får alldeles för fullt upp för att hinna med begränsningen i antalet försök att slå in rätt kod, normalt sett tio försök. Men Apple hävdar att det inte finns någon sådan sårbarhet i IOS och en talesperson för företaget uppger att det hela är baserat på ”en felaktig testmetod”. Apple preciserar däremot inte närmare vad som är fel med testmetoden. 

Källa