https://www.mobil.se/nyheter/apple-hoppas-kunna-hava-iphone-stopp-i-kina-med-en-uppdatering
566338
Nyheter
Mjukvarujustering kan lösa tvisten

Apple hoppas kunna häva Iphone-stopp i Kina med en uppdatering

I den senaste ronden i striden mellan Qualcomm och Apple, så har den amerikanska chippjätten nu fått gehör för en begäran om import- och säljstopp för Iphone i Kina. Men Apple sätter hoppet till att en uppdatering ska kunna häva en eventuell bannlysning.

Bara häromdagen hävdade Apple att IOS 12 inte omfattas av det patentintrång som Qualcomm menar att Apple gjort sig skyldiga till med fler av sina Iphone-modeller. Qualcomm har dock sedan dess gått ut och sagt att intrånget inte är begränsat till någon specifik IOS-version, och man har dessutom försökt få till stånd ett import- och säljstopp även för de nya enheterna XR, XS och XS Max. Men Apple håller fast vid att saken ändå är mjukvarurelaterad och kommer nu att rulla ut en uppdatering till alla kinesiska användare med enheter som kör IOS 11, vilket enligt Apple ska vara tillräckligt för att telefonerna inte ska omfattas av anklagelserna. 

Rullas ut nästa vecka

Dispyten rör patent för att hantera appar på en pekskärm samt storleksförändringar av foton, och på vilket sätt man kringgår patenten med uppdateringen är i nuläget oklart. Uppdateringen ska rullas ut med start ”tidigt nästa vecka”, och det återstår förstås att se huruvida man lyckas övertyga det kinesiska rättsväsendet om att man i och med den gjort rätt för sig.