Möjlig Apple Watch-strategi

Apple köper företag inom sömn-kartläggning

Apple har gjort ett till synes strategiskt förvärv av finska Beddit.

Apple har lagt vantarna på det finska företaget Beddit, som specialiserat sig på produkter som kan användas för att kartlägga användarnas sömnmönster. Spekulationerna om vad Apple tänkt använda teknologin till är därmed i full gång.

Publicerad Uppdaterad

Det har cirkulerat uppgifter om att Apple har planer på avancerad funktionalitet för kartläggning av sömn med nästa generation Apple Watch-enhter. Och möjligen kan det uppköp som IT-jätten nu gjort vara en indikation på att den saken stämmer. Apple har nämligen lagt beslag på finska Beddit, som utvecklat både hård- och mjukvara just på området sömn-monitorering. 

Framtidsplanerna oklara

Vad som händer med Beddit framöver är oklart. På kort sikt ska dock Beddits kundservice fortsätta fungera som tidigare. Och för användarna av Beddits produkter innebär ägarskiftet i huvudsak att deras sömndata från och med nu hamnar i andra händer än tidigare. De flesta experter menar att det är osannolikt att Apple har planer på någon produkt likt dem som Beddit släppt själva, det vill säga band med sensorer som placeras i sängen. Det handlar med största sannolikhet om att Apple är intresserade av teknologin för att mäta sömn, något som man till exempel kan tänkas implementera i en framtida version av Apple Watch. 

Grundades 2007

Beddit grundades i Finland 2007 och har sedan dess plockat in motsvarande nästan 30 miljoner kronor i riskkapital. Den senaste produkt man släppt är bandet Beddit 3 som med en rad olika sensorer mäter allt från puls och andning till rörelser, snarkningar och rumstemperatur. Med hjälp av den tillhörande mjukvaran kan användarna få en mer eller mindre komplett bild av sitt sömnmönster. Enheten säljs bland annat via Apples webbutik och kostar motsvarande 1 500 kronor. 

Källa