https://www.mobil.se/nyheter/apple-pastas-sanka-produktionsnivan-med-arets-iphone-modeller
565431
Uppges beställa färre komponenter

Apple påstås sänka produktionsnivån med årets Iphone-modeller

Apple kommer att tillverka runt 20 procent färre exemplar av årets Iphone-enheter jämfört med de modeller som släpptes hösten 2017. Det hävdar åtminstone källor bland Apples leverantörer.

Det är den japanska finanstidningen Nikkei Asian Review som kommer med uppgifter om att Apple nu tycks planera en avsevärt lägre produktionsvolym för höstens tre Iphone-modeller än vad man planerade med förra årets enheter Iphone X, Iphone 8 och Iphone 8 Plus. Nikkei hänvisar till källor bland Apples leverantörer, som hävdar att Apple har bett om runt 20 procent färre komponenter till sina nya Iphone-modeller än vad man bad om 2017. 

Mer realistiskt

Exakt vad som föranlett att Apple dragit ned på beställningarna är förstås svårt att veta. Sannolikt är det en kombination av att smartphone-marknaden tycks bli allt mer mättad, samtidigt som man i någon mån överskattade den initiala efterfrågan på förra årets toppmodell Iphone X. ”Nyheten bör ses i ljuset av att Apple förmodligen var överdrivet optimistiska förra året i förhållande till vad man tror om årets telefoner, något som gjorde att man fick ett överskott av enheter i början av året” säger Atlantic Equities-analytikern James Cordwell i en kommentar. Apple har förstås valt att inte kommentera uppgifterna, som också bör tas med en rejäl nypa salt. Det är ännu långt kvar till lanseringen av årets tre förväntade Iphone-enheter och mycket kan fortfarande förändras.